Többet veszekednek a nyaraló családok, ha rossz az idő


2023.08.06 - Balatonica
eső disklike kirakat

Nemzetközi kutatások mutatták ki, hogy rossz idő esetén a családok kevésbé elégedettek a nyaralásuk minőségével, főként a gyerekprogramok hiányával küzdenek, ráadásul ilyenkor többet is veszekednek egymással a családtagok. Csak semmi pánik: üzeni a Balatoni Turizmus Szövetség.
Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke fogalmazta meg, hogy amikor a Balatonon beborul vagy esni kezd, a legtöbben úgy érzik, mindennek vége, el van rontva a vakáció. A turisztikai szervezet most a Bujtor filmből ismert "Csak semmi pánik!" szlogennel próbálja népszerűsíteni azokat a programokat , amelyek rosszabb időben is segíthetik a nyaralás tartalmassá tételét. 

Készüljünk tudatosan a nyaralásra

Ha eleve tudatosan készülünk rá, és betervezünk néhánykirándulós programot, még örülhetünk is, hiszen ez 35 fokos kánikulában amúgy sem lenne ideális. Csak hozzáállás kérdése, hogy bosszankodunk vagy egy élményteli nyári vakációval leszünk gazdagabbak. „A borúsabb napok remek alkalmat adnak arra, hogy vonatozzunk, hajózzunk egyet a gyerekekkel. A BAHART buli-, és varázshajóinak programjai izgalmas kikapcsolódást ígérnek – bíztat mindenkit Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. –  A városnéző kisvonatok is esővédettek, és sok helyen elérhetők, hogy csak néhány példát soroljak: Keszthelyen, Siófokon, Balatonfüreden ésBalatonföldváron is megnézhetjük velük a települések nevezetességeit. Esős időben érdemes a Balaton környéki nagyobb városok felé venni az irányt, ott mindig találunk kulturális és szabadidős programot, izgalmas kiállítást, érdekes látogatóközpontot, planetáriumot, de szinte mindenhol van tájház, múzeum, amit ilyenkor felkereshetünk. Mindenki hallott már például a keszthelyi Festetics kastélyról, de érdemes egyszer bebarangolni a parkját, sétálni a gyönyörűen felújított termekben. Fiúknak, lányoknak egyaránt érdekes lehet a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont vagy a füredi Vitorlázeum, a természetkedvelőknek többek között a Kis-Balaton Látogatóközpont csakúgy, mint a Keszthelyi Baba-, és Játékmúzeum, vagy a Pannon Csillagda. Az északi parton két fő attrakció is a föld alá visz bennünket, de fontos, hogy a Tapolcai- tavasbarlangba és a balatonedericsi Csodabogyós-barlangba is előzetes bejelentkezés szükséges a hatalmas érdeklődés miatt.Online jegyvásárlással viszont elkerülhető a sorban állás. És persze ne felejtsük, hogy idén Veszprém lett a Bakony-Balaton térséggel karöltve Európa kulturális fővárosa, ami minden napra több programot is kínál a régióban."

Rossz időben is lehet fürdeni

Akik a fürdőzésről egy napra sem akarnak lemondani, azokat több Balaton közeli fürdő és kalandpark is várja, és ha csak hidegebb vagy borús, de nem esős az idő, megszámlálhatatlan outdoor lehetőség is van a térségben. Az izgalmas túrákról a helyi Tourinformoknál érdemes érdeklődni. Az aktív kikapcsolódást keresőknek vidám program lehet egy szabadulószobás játék vagy egy bobpálya felkeresése, a szemlélődőbb, természetet kedvelőknek ott vannak az arborétumok, állatparkok, mint például a Veszprémi Zoo vagy a FollyArborétum Badacsonytomajon.

A kerékpár a legjobb megoldás

„Kerékpárra ülni hűvösebb napokon is érdemes, a Balaton körüli bicikliút ráadásul rengeteg felfedeznivalót kínál – folytatja Fekete Tamás. – Fontos, hogy a tótól kissé távolabb eső falvak, települések is bekapcsolódjanak a kerékpáros turizmus vérkeringésébe. Ezer kilométernél is több biciklizésre alkalmas útvonalról van szó, ahol az utak mentén mintegy ötven ponton lehet megpihenni. Négy információs központ – Füreden, Földváron, Keszthelyen és Kapolcson – segíti a kerékpárra pattanó turistákat, de a BalatonBike365 mobil applikáció is eligazítja a térségben kirándulókat. Ne keseredjen el az sem, akinek nincsen saját kerékpárja, a központokban elérhető, 300 kerékpárt számláló flotta ugyanis biztosan megoldja a problémát. 

A fagylalt is oldhatja a nyaralási stresszt

"Egy brit kutatás szerint, az átlag nyaraló család, akár 10 alkalommal is elmegy fagyizni a vakáció ideje alatt.  Itthon talán ilyen sokszor nem mennek el cukrászdába a nyaralók, de az biztos, hogy a programokat remekül kiegészítik a gasztronómiai lehetőségek, hisz remek éttermek, fedett borteraszok, borospincék és persze cukrászdák várják a családokat itthon is. Egy jó balatoni kerékpártúra, majd a finom ebéd vagy vacsora után érdemes megkóstolni a Balaton Fagyija versenyen részt vett cukrászdák kínálatát is, amelyek komoly turisztikai vonzerővé váltak az utóbbi időben." - mondta Fekete Tamás.

 

Forrás: sonline / BTSZ, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGYRE TÖBB KÜLFÖLDI VÁLASZTJA A BALATONT

>> 30 SZÁZALÉKOS VISSZAESÉS A BALATONI TURIZMUSBAN