Játékos tobozszüret Badacsonyörsön


2022.11.17 - Balatonica
Fenyőtobozok fürtökben

A szokatlanul forró és száraz nyárnak, majd az átlagosnál is melegebb ősznek köszönhetően a tobozok csapatostul nőnek. A badacsonyörsi Folly Arborétum november 19-én tartja az idei szüretet, amelynek során a cédrusokról és a ciprusokról takarítják be a tobozokat. Kísérőprogramokkal is készülnek.




A badacsonyörsi Folly Arborétumban egész évben borkóstolós vezetett túrákat. A szombati programot viszont évente mindössze egyszer hirdetik meg (esőnap: december 3.). Az egész napos esemény minden évben egyedülálló élmény a Follyban. A tobozok szüreteléséhez részben alpintechnikai eszközöket, részben kézi szüretet alkalmaznak.

A szüretre folyamatosan, 11 és 15 óra között kerül sor – ugyanebben az időben toboz- és termésbemutatóval várják a látogatókat, közvetlenül a bejáratnál. Idén egy újdonsággal is készülnek: azokat a látogatókat, akik összegyűjtik a megfelelő számú pecsétet, ciprusmagonccal ajándékozzák meg. A tobozok kizárólag magfogás céljából kerülnek leszüretelésre, nem vihetők el, de a szüret napján a Folly ajándéktobozokkal kedveskedik a vendégeknek, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, atlaszcédrus és ciprus tobozok közül választhatnak majd.

Akik ezen a napon ellátogatnak az arborétumba, megkóstolhatják az étterem hétvégi ajánlatát, amely ezúttal fokhagymás sült oldalas lesz, hagymán pirított burgonyával és párolt lilakáposztával, desszertként pedig a pirított fenyőmagos Folly krémest szolgálják fel. Délután három órakor a gyerekeket egy közös játékra hívják: a páfrányfenyők előtti területen tobozkirakót szerveznek nekik. Ugyanebben az időpontban a felnőtteket Boróka borkóstolóra várják – a külön borkóstolójegy ellenében látogatható programon Boróka fehérBoróka rozé és Boróka vörös borokat kínálnak kóstolásra. Az eseményhez kapcsolódóan egész napos, kedvezményes borvásárt is tartartanak.

Nézzétek meg a Nagyon Balaton videós promóját a Folly-család gyönyörű birtokáról:

 

Forrás: Travelo, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 JÁTÉKOS LABIRINTUS CSALÁDI KIRÁNDULÁSOKHOZ

>> VISSZAJÖTTEK A DIVATBA A BALATONI KEMPINGEK