Így bővül a Veszprémi Állatkert


2023.02.06 - Balatonica
watussi marha télen

A veszprémi az ország harmadik legrégebbi állatkertje: 5 hónap alatt épült fel az egykori szeméttelep helyén, hogy aztán 1958. augusztus elsején átadhassák. A jelenleg zajló bővítési munkálatoknak is szűkös a határideje; ha minden jól megy, még idén láthatjuk az új nagymacska kifutót és a háziállat-bemutató részleget.




A mintegy ötmilliárd forintos projekt keretében 2021. október elején kezdődött meg a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark legújabb fejlesztése. Egy rövidebb téli szünetet követően, január elején tovább folytatódtak a bővítési munkálatok, hogy még idén megnyithassák a vadonatúj látványosságokat. 

A 3 hektárnyi területen zajló fejlesztés során egyrészt megépül egy egybefüggő hálóval és vizes látványelemekkel ellátott, akadálymentesített új kis- és nagymacska kifutó, ahol tigris, hiúz és hópárduc élnek majd egymás mellett. A látogatók a tervek szerint a talajszint és a lombkoronaszint között haladó, többszintes sétaúton tudják majd körbejárni a kifutót. A projekt másik fő elemeként felavatnak egy háziállat-bemutató részleget is, három nagy istállóval, kocsiszínnel és beállóval, ahol a látogatók közvetlen közelről tekinthetik majd meg a legkülönfélébb állatokat, köztük sertést, baromfit, tehenet.

 

Magyar Építők Képaléria

 

A Magyar Építők helyszíni beszámolójából kiderül az is, hogy a kifutókat lefedő hálók és azok tartószerkezetének kivitelezése jelenti a legnagyobb kihívást: ezen belül is a látogatói rámpák és emelt sétányok járórácsának elhelyezése. Ugyanakkor a tigrisház tetején már befejeződött az új terasz acélszerkezetének összeszerelése, melyre tavasszal kerül fel a burkolat. Ugyanitt kialakítanak majd egy új büfét és látogatói WC-csoportokat is, ahol már elkészültek a villamos és gépészeti alapvezetékezések, jelenleg pedig a gipszkartonos munkálatok zajlanak, illetve megkezdődött a felületek festése.

háziállatokat bemutató részlegnél máris a látványosabb szakaszához ért a kivitelezés, ugyanis a szakemberek mostanra a tégla- és a deszkaburkolatokkal együtt, teljes egészében elkészültek az épületek homlokzatának kialakításával. Egyelőre tudják tartani a határidőket.

 

Forrás: magyarepitok.hu, Fotó: Veszprém Zoo Facebook (címlapon: watussi marha)

KAPCSOLÓDÓ

>> TÖRTÉNELMI FELÚJÍTÁS A VESZPRÉMI VÁRFALON

>> MIÉRT LÖVIK KI A KÁRÓKATONÁKAT?