Új perspektívák. A Balaton-felvidék barlangnézetből


2022.09.15 - Balatonica
tó a barlangban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park keresztmetszetében rengeteg a látnivaló. Ezek közül most a turisták által is látogatható barlangokból ajánlunk párat. Bátran merüljünk alá a mélybe, garantáltan izgalmas sztorikkal megrakva érkezünk majd vissza a felszínre.




Tapolcai-tavasbarlang

Tapolca belvárosában, igazán könnyen megközelíthető bejárattal hívogató turistalátványosság. Egész évben látogatható, a nagyjából 30 perces barlangtúra egy szakaszát csónakázva tehetjük meg, emiatt különös élményt jelent kicsiknek-nagyoknak. Kevés cseppkő képződött benne, a langyos karsztvíz miatt pedig aránylag meleg van odalent, akár 18-20 fok. Öt tavat rejtenek az üregek, a vízben egy különleges halfaj, a fürge cselle él. 1906-ban kútásás során véletlenül fedezte fel egy helyi pékmester, 1982 óta védett.

Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A Keszthelyi-hegység keleti végében nyíló barlangjárat, az ország kilenc leghosszabbika. Nevét az itt termő szúrós csodabogyóról kapta. Látványos hasadékok és cseppkőképződmények váltogatják egymást a 6 kilométeres túrán. Valódi tanbarlang, mivel könnyen megközelíthető távolságokban sokféle tanulmányozni valót rejt. Kizárólag barlangi túravezetővel, védőfelszerelésben látogatható. A bejárat egy 40 perces erdei sétával közelíthető meg, az eltérő nehézségfokú kalandtúrákon pedig időnként négykézláb vagy hason csúszva szabad csak közlekedni, tehát indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni és felmérni a teherbírásunkat.

Lóczy-barlang, Balatonfüred

A várostól északra található Tamás-hegy oldalában nyílt barlang mindössze 150 méter hosszú és 20 méter mély. Kőfejtő munkások fedezték fel a 19. század végén, nevét egy korabeli balatoni kutatóról, Lóczy Lajosról kapta. Az utcai öltözékben látogatható vezetett túrákon aragonit kristálycsoportokat csodálhatunk meg, és beleborzonghatunk, hogy a karnyújtásnyira lévő rétegekbe gyűrt füredi mészkő és a köztes agyagcsíkok mintegy 230 millió évvel ezelőttiek. A program mindössze félórás; április vége és szeptember vége között nyitva tartanak.

Vadlány-lik, Gyenesdiás

Víz által kivájt dolomitbarlang, amit a gyenesdiási Tücsök-domb fenyőerdejében, a kijelölt turistaútvonalról közelíthetünk meg. A Kárpát-medencét annak idején a Pannon-tó töltötte ki, abból emelkedett ki a mai Keszthelyi-hegység, s annak oldalában mosódtak ki ezek a járatok. Ugyanez a vízmozgás alakította ki a környezetében látható kalapos sziklákat. A helyiek mindenféle mondákat gyártottak a különleges természeti formákhoz. Ilyen a vadleányok legendája, akik az erdő bogyóin, gombáin éltek, félmeztelenül járkáltak és halászlegényekre vadásztak, akiket aztán becsalogattak a barlangodúikba. A gyakorlatiasabb régiek egyszerűen illegális pálinkafőzésre használták az erdei rejteket. Manapság biztonságos kirándulóhely.

Borítókép: Tapolcai Tavasbarlang Facebook

KAPCSOLÓDÓ
>> Hivatalosan is elkezdődött a szüret - kirándulj festői szőlőtőkék között!