Hajózástörténeti csemege az egész családnak


2023.01.16 - Balatonica
balatonföldvár múzeum

Így az ünnepek utáni holtszezonban viszonylag nehéz olyan hétvégi programot találni, ami az egész családnak kedvez. Mi rátaláltunk egy ilyenre, ki is próbáltuk, és jó szívvel ajánljuk a figyelmetekbe, ha épp azon töprengtek, mitévők legyetek szombat-vasárnap. Irány Balatonföldvár és a hajózástörténet!




Balatonföldvár nyugati részén 2016 júliusában nyílt a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont. A messziről felismerhető, hajó formájú épületben bebarangolhatunk egy 400 négyzetméteren elterülő interaktív kiállítást, amelyből megismerhetjük a balatoni hajózás és vitorlázás egyedülálló kultúráját és történetét. A 2020-as kényszerleállás után újult erővel nyitottak újra, és jelenleg hétfő és az ünnepnapok kivételével minden nap várják a látogatókat. A 2022-es évet például 40 ezer látogatóval zárták, jöttek a világ minden tájáról kicsik és nagyok.

A kilátó a téli időszakban is kínál programlehetőséget a térségbe érkező vendégek számára. Makettek és tablók színesítik a kiállítótereket, amelyek végigvezetnek minket a balatoni hajózás kalandos történetén a kezdetektől napjainkig. A moziteremben a Balaton kialakulásáról, élővilágáról, a vitorlázás és a hajózás fejlődéséről, Balatonföldvár múltjáról és jelenéről vetítenek kisfilmeket. A Balaton egyik legrégebbi hajójának a Helkának történetét – egy hajóablakon betekintve – virtuális 3D vetítésen meséli el egy valódi matróz. A hajózás és a vitorlázás kötélzetének csomózási technikáit, azok elnevezéseit is megismerhetik a gyakorlati részletekre kíváncsi érdeklődők.

Magyar Hajózási Részvénytársaság (MAHART) plakátja

A látogatóközpontban idén is helyett kap a kortárs magyar alkotóművészet munkáit bemutató kiállítás, a Fine Art Hungary programnak és az artotek.hu-nak köszönhetően. A 2023-as évben változatlan nyitvatartással és továbbra is gyönyörű kilátással várnak mindenkit. A mai nap például remek lehetőség felkerekedni Balatonföldvárra és meglesni, milyen látványt nyújt a téli tóvidék.

 

Forrás: hirbalaton, Fotók: Balatonföldvári Látogatóközpont Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> ALKOTÓ- ÉS RENDEZVÉNYHÁZ NYÍLT A KÁLI-MEDENCÉBEN

>> CSÓKPADOKRA LEHET PÁLYÁZNI HÉVIZEN