Sportolj főzéssel és kertészkedéssel!


2022.10.11 - Balatonica
kisfiú kannából locsol

A futás, a séta, az úszás, a biciklizés mind kiváló kardio mozgás. Vannak napok, amikor ezekre nem tudunk időt szakítani. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy minden jövős-menős, pakolászós házimunkával erősítjük a szívműködésünket, különösen az életkor előrehaladtával.




A fizikai aktivitás ősellenségei az ülőmunka és a kanapén görnyedés. Rengeteget hallottunk arról, hogy miképp szenvedi meg a gerinc, a gyomor, a szív, ha huzamosabb ideig nem mozgatjuk át magunkat. Ideje arról is beszélni, hogy a megoldás nem kizárólag a havi edzőtermi bérletben és a félmaratonokban van. Elég annyit tudatosítanunk, hogy rendszeresen keljünk fel az asztal mellől vagy a tévé elől és keressünk olyan időtöltést a ház körül, amiben jár a kezünk-lábunk. Ha így teszünk, friss kutatások szerint komoly eséllyel megelőzhetjük az érrendszeri bajokat. Ráadásul az agyműködésünket is serkentjük és fogyni is könnyebb lesz a dolgosabb otthonléttel. 

Az ilyen bejelentéseknél persze észben kell tartanunk az összes korábbi ajánlást is. Nem mindegy tehát, hogy mit főzünk. Ne rontsuk el a konyhai munkával szerzett immunerősítést finomított szénhidrátok vagy zsíros vörös húsok mértéktelen fogyasztásával. Vagy ne idegeskedjünk sokat a tökéletesnek szánt végeredményen. A teljesítményszorongás és a versengésből fakadó negatív stressz szétrombolja addigi munkánkat. A kertnek sem megfelelésből kell szépnek lennie. Minden ilyen munkával az egészségünkért teszünk, azaz a biztosabb jövőnkért dolgozunk.

A kutatást a San Diego-i Kaliforniai Egyetemen végezték krónikus betegségben nem szenvedő nyugdíjasok körében. Azt találták, hogy a napi 4 óra otthoni mozgás jelentős mértékben erősíti a szervezet ellenállóképességét. Ugyan hasznos mozgásnak minősül az öltözködés, a teregetés vagy az asztal megterítése is, azért javasolják a főzést vagy a kertészkedést, mert az előírt napi adaghoz hosszabb és rendszeresen végezhető tevékenységekbe ajánlott belefognunk. Foglaljuk vissza tehát a konyhát és a kertet!

 

Forrás: Fitt & Well, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 PRÍMA MOBILAPP, AHOL INGYEN MEDITÁLHATUNK

>> KÜLÖNLEGES BALATONI KERÉKPÁROS ÚTVONALAK