Milyen lesz a Balaton jövője a középiskolások szerint?


2023.05.03 - Balatonica
üveggolyó háttérben vizes erdős táj

A közelmúltban zárult a Balatonról, jövőről… című klíma- és környezetvédelmi verseny a Balaton Fejlesztési Tanács szervezésében. Az országban egyedülálló szemléletformálás 14 oktatási intézmény több mint ezer középiskolás diákját mozgatta meg az elmúlt két tanévben.




A HírBalaton beszámolója szerint az egész tanévben zajló verseny során a diákok klíma- és környezetvédelmi témákat választhattak, tanulmányi kirándulásokon vettek részt, neves előadók előadásait hallgathatták meg. Prezentációkat készítettek, amelyeket önálló rendezvényeken mutattak be iskoláikban tanárok, diáktársak, szülők előtt. A program részeként a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata minden csapatnak 5 órás képzést adott segítségnyújtásból. A fiatalok környezetvédelmi játékot is késztettek, végül megmérették a tanév alatt gyarapított tudásukat.

A 2022-2023-es tanévre meghirdetett témák: a sekély tavak, az energiafelhasználás, a szélsőséges időjárás és a greenwashing voltak. Az eseménysorozat mottójául az egyik tanártól a Föld Napi konferencián elhangzott hozzászólását választották, miszerint A Föld jövője itt ül ma az osztályomban.

A verseny weboldalán utólag is megnézhetjük az eddigi, neves szakértők bevonásával tartott szemléletformáló előadásokat, valamint az oktatási anyagokat. Előbbiekből tanulhatunk (többek között) a green citykről, az invazív fajokról, a tájak újragondolásáról, a kémiai biztonságról. Utóbbiak tudósítanak minket (mások mellett) a Citizen Science kutatásokról, a balatoni tanösvényekről, vagy a Jane Goodall Intézet hazai kampányáról.

A 2022-2023-as tanév közelmúltban tartott zárórendezvényén a legjobb csapatok szálltak ringbe Keszthelyen neves zsűri előtt, amelynek tagjai Czunyiné Dr Bertalan Judit elnök (Balaton Fejlesztési Tanács), Dr. Botos Barbara Klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet (Energiaügyi Minisztérium), Puskás Zoltán igazgató (Balaton-felvidéki Nemzeti Park), Dr Serfőző Zoltán (Balatoni Limnológiai Kutatóintézet), Dr. Csonki István igazgató (Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság), Szauer Rózsa elnök (Nők a Balatonért Egyesület) voltak. A megmérettetés ősszel újabb témákkal folytatódik.

 

Forrás: zaol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 12000 ÉVES ESŐ ÚTJÁT KÖVETHETJÜK

>> Z-GENERÁCIÓS TALÁLKAHELYEK