Tesztelték a vízimentők csodaeszközét


2023.01.30 - Balatonica
vízimentő szék

A vízimentős hírekben többnyire nem sok jóra számíthatunk, de legújabb híradásuk kivételesen egy szenzációs tudományos áttörésről szól. SIkeresen teszteltek egy olyan hangradaros kézieszközt, amellyel másodpercek alatt be lehet mérni, akár 4000 négyzetméteres körzetben, hogy pontosan hol van a víz alá merült emberi test. Most mégis a mi segítségünket kérik.




Magyarország legnagyobb professzionális vízimentő egyesülete, a balatonfüredi székhelyű Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) saját facebook oldalán számolt be róla, hogy sikeresen teszteltek egy vadonatúj csúcstechnológiát. A kanadai VodaSafe AQUAEYE készülékéről van szó, amelyet Magyarországon az RSCtech Kft. képviselői forgalmaznak.

A valóban bámulatos eredményeket produkáló kézieszközt mesterséges intelligencia tanította menteni. Néhány másodperc alatt 4000 négyzetméternyi víz alatti területet vizsgál be, és azonnal jelzi, ha talált odalent bármilyen ember formájú alakzatot. Amennyiben minden strandi vízimentő kollégának lesz ilyen készüléke, onnantól a fürdőzés közben eltűnt személyeket (gyerekeket és felnőtteket) nagy eséllyel kritikus időn belül képesek lesznek megtalálni, magyarán meg tudják menteni az életüket

A közösségi médiafelületen közzétett posztban hangsúlyozzák, hogy hazai vizek túlnyomó többsége nem áttetsző, nincs látótávolság. Ehhez fogható hangradaros eszköz ez idáig nem létezett a világon. Olvasói kérdésre elmondták, hogy élő és halott emberi testeket, testrészeket egyaránt felismer, életkortól és mérettől függetlenül, ráadásul a tárgyakat és a növényzetet azonnal más kategóriába teszi. Reményeik szerint a mentőhajós kutató-mentő egységeik is alkalmazni tudják a jövőben.

VMSZ facebook posztja

Az elsődleges feladat azonban, hogy elő kell teremteni a szükséges pénzeszközt ahhoz, hogy megvásárolhassák ezeket a kutató-mentő készülékeket. Ehhez társadalmi összefogásra lesz szükség, az adakozó kedvű emberek segítségét kérik. Céljuk, hogy az általuk biztosított nyíltvízi fürdőhelyeken szükség esetén minden vízimentő kollégának álljon rendelkezésére ez a kiváló kereső-kutató eszköz. Ezen a linken megtaláljuk az adakozáshoz szükséges tudnivalókat.

Rajtunk is múlik tehát, hogy biztonságosabb feltételek mellett, nyugodtabb tudattal fürdőzhessünk az idei nyártól kezdve.

 

Forrás: VMSZ Facebook, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ELKEZDTÉK A FELKÉSZÜLÉST A VÍZIMENTŐK

>> MI TÖRTÉNJEN AZ ILLEGÁLIS STÉGEKKEL?