Kitart a szeszélyes időjárás


2023.04.20 - Balatonica
gomolyfelhő és szivárvány

A hétfői kellemes, tavaszias időt követően kedden újra mozgalmasabbra fordul időjárásunk: délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik, valamint egy hullámzó frontrendszer közelíti meg hazánkat, emiatt újra sokfelé szükség lesz az esernyőkre. A hét második felében átmenetileg elcsitulnak a viharok.




Hétfőn, május 1-jén általában sok lesz a napsütés gomolyfelhőkkel, nyugat felől egyre több fátyolfelhővel, csak elvétve alakulhat ki zápor. A keleties szél sokfelé megélénkül, hajnalban 2-10, délután 18-23 fok lesz a jellemző.

Kedden nyugat-délnyugat felől egyre többfelé ered majd el az eső, a Dunántúlon borongós időre van kilátás, emellett záporok-zivatarok is kialakulhatnak. Ezzel szemben keleten még fátyolfelhős-napos időre készülhetünk. A szeles időben 16-25 fok közé melegszik a levegő, nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt a hűvösebb nyugati és a melegebb keleti tájak között.

Szerdán aztán fordul a kocka: míg délután a Dunántúlon már szakadozni kezd majd a felhőzet, addig a csapadékmező lassanként kelet felé tolódik, többfelé várható eső, zápor, zivatar.  A Dunántúlon helyenként akár viharossá fokozódhat az északi szél, a csúcshőmérséklet 14 és 22 fok között alakul, továbbra is keleten lesz a melegebb. Az északi és a középső területek egyes részein kedden és szerdán, tehát 2 nap leforgása alatt akár fél havi csapadék is lehullhat.

Csütörtökön, a déli órákra mérséklődik a légmozgás. Délután nyugaton eleinte még élénk széllökés előfordulhat, míg a térség keleti felében gyenge-mérsékelt változó irányúvá válik a légmozgás. Reggel még gyakran lesz erősen felhős az ég, majd a délelőtt folyamán fokozatosan csökken a felhőzet és a déli óráktól gomolyfelhős, napos időre van kilátás. Legfeljebb elvétve lehet gyenge zápor. Kora estére a gomolyfelhők feloszlanak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 20 fok körül alakul. Késő estére 11, 12, a tóparton 13 fokra csökkenhet a hőmérséklet. A Balaton Siófoknál 15 fokos.

 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat / MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI SEGÍTHET AZ ALLERGIÁSOKON?

>> LESD MEG A KÖVÉR FÉLHOLDAT, A VÉNUSZT ÉS A MARSOT!