12000 éves eső útját követhetjük


2022.07.19 - Balatonica
12000 éves eső útját követhetjük

A Hévízi-tó északi oldalán található Véderdő idén októberig számos érdekes kalanddal várja az érdeklődőket, melyek a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. és a VEB2023 EKF jóvoltából valósulnak meg. Az Erdei misztérium elnevezésű programsorozat fókuszában a természet és az ember kapcsolódási pontjai állnak. Ennek része az ökutúra, amely során legközelebb augusztusban ismerhetjük meg, miért különleges geológiai érték a tó és környéke.




A geotúráinknál az egyik legfontosabb irányelv számunkra az, hogy vendégeinket nem csak turistaként várjuk a természetbe. Igyekszünk úgy megmutatni a tájat, hogy a benne élő és alkotó emberrel együtt ismerhessék meg." - meséli Samu Zoltán Tamás geotúravezető a programok lényegét.

Ökotúrák három korcsoport számára
A sétákat három korosztály szerint csoportosították: általános iskolások, középiskolások és felnőttek számára. Az utóbbi kettőt vezeti Zoltán, aki a túrák során bemutatja, hogy mitől olyan különleges a Hévízi-tó, azaz hogyan jut felszínre a 12000 éve a Bakonyban esett eső, és megismerkedhetünk a környék egyedülálló növény- és állatvilágával is.

Legközelebb augusztus 4-én indul túra, ami a felnőtteknek szól. A túra hossza három kilométer, ami egészen a tó északi kifolyójának zsilipjétől, a Pallóösvényen és a Nyugati Véderdőn át, a Lombkorona-kilátó és Tavirózsa Tanösvényig két óra alatt bejárható, enyhe emelkedőkkel. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, a szervezők az időjárásnak megfelelő öltözetet és kényelmes, zárt, enyhén vízálló cipő viselését javasolják.

A programok különlegességét egyértelműen a helyszín sokszínűsége adja.

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Keszthelyi-hegység nyugati lábánál levő mocsaras területen átsétálva átérünk a Zalai-dombságba, tehát két tájegységet járunk be, aminek a közepén ott van egy unikális tó, melynek működése a világon egyedülálló.” - hangsúlyozza a túravezető. Ahogy mondja, a tó közvetlen környezetben a középhegységtől a lápig szinte minden élőhelytípus megtalálható, az élőlényeket tekintve pedig a magyarországi fajok nagy százaléka jelen van a környéken.

Forrás és borítókép: heviz.hu