Z-generációs találkahelyek


2023.02.08 - Balatonica
tornacipős lábak lógnak a falon

Eddig úgy tudtuk, hogy a Z generáció tagjai, a mai kamaszok kizárólag a virtuális térben tartják egymással a kapcsolatot, elvégre ők a digitális nemzedék. Erre most kiderül, hogy Veszprém városában mindenfelé találkozgatnak, és direkt a kedvükért új közösségi tereket avatnak 2023-ban. Ez itt a Veszprémgeneration projekt.




A Lélektér Alapítvány a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával 2021-ben elnyerte a Veszprémgeneration, rövidítve GenVszprm projektet, amellyel a városban élő fiatalokat, főképp a késő tizenéveseket szólítják meg. Tavaly ősszel kijött az imázsfilmjük, ahol bemutatkozott a projekt fő célkitűzése: új találkozási pontokat nyitni a városban az ott élő kamaszok számára.

A Lélektér Alapítványt a szociális szférában dolgozó szakemberek hozták létre 2009-ben. Leghangsúlyosabb értékként a közösség megtartó erejét, a közösségi értékteremtés lehetőségeit keresik, építik. Az Alapítvány célja elsősorban, hogy Veszprém megyében és vonzáskörzetében lehetőséget biztosítson gyerekeknek, fiataloknak ill. a velük foglalkozó szakmai szférának a hatékony és professzionális önismeret fejlesztésére, együttműködő stratégiák, problémamegoldó és asszertivitási modellek elsajátítására, egyfajta egészséges életmód szemlélet kialakítására, és mindezt a saját eszközrendszerük felhasználásával.

A 2023 végéig futó projekt a városban élő vagy tartózkodó fiatalok igényei mentén jött létre, miután az általuk végzett szükségletfelmérések alapján kiderült, hogy nincsenek, vagy korlátozottan vannak a városban olyan kültéri helyszínek, közösségi terek, találkozási pontok, amelyeket a fiatalok magukénak éreznének, ízlésvilágukat tükröznék és ahol lehetőségük adódna találkozni és közösségi élményeket együtt megélni.

Ezt a hiányterületet felismerve a folyamat során 4 X 7 fős csapatokat alkottak a fiatalok, képzésen vettek részt, majd mentorukkal és coach támogatása mellett dolgoztak a tervezésen és kivitelezésen. A fiatalok a folyamat alatt becsatornázták kortársaik igényeit, tanultak a projektkoordinációról, beleláttak a városvezetés munkájába, döntéshozókkal kerültek kapcsolatba. A kialakított találkozási pontok a Z generációt képviselő fiataloknak készültek és kifejezetten alkalmasak közösségi élményszerzésre, közösségek létrejöttének támogatására.

A négy találkozási pont és helyszínek:

  • Secret Garden a Kossuth utca elején
  • Hintás, színpados találkozási pont az Autóbusz-állomással szemben
  • Szív a Szerelem-szigeten
  • Filagória a Kolostorok és kertek hátsó részén

 

Forrás: hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KI MIT TUD AZ EFOTT FESZTIVÁLRÓL?

>> HAT VISELKEDÉSMÓD, AMITŐL A VONZERŐ MEGCSAPPAN