Mikor mozdulhat a Balaton vízállása?


2023.04.12 - Balatonica
esernyő eső

A vízügy adatai szerint a Balaton átlagos vízállása április eleje óta tartja magát 105 centiméteren. Néhány napig ugyan emelkedett egy centiméternyit, aztán visszacsökkent erre a szintre, amiből a csütörtöktől előre jelzett esőzések ígérnek kimozdulást.




Májustól a nyári szezon előtt kívánatos üzemi vízszintmaximum 120 centiméter, ehhez képest egész áprilisban 105 centi körül mozgott a tó vízállása. A víz Siófoknál szerda reggel 9,5 Celsius fokos volt. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 16 fok körül alakul, ami estére 8, 9 fok körülire hűlhet le. Változást a csütörtöktől jövő hét elejéig tartó csapadékos idő hozhat. Pénteken és szombaton országszerte, így a Balatonnál is számíthatunk esőre, záporokra, néhol zivatarra. A változó irányú szél élénk, helyenként erős lesz. A napközben csúcshőmérséklet ehhez képest elérheti akár a 18, 22 fokokat is. 

 

A Balaton vízállásának alakulása idén tavasszal

 

Szerdára hidegfront vonul át, így többnyire még ennek a hatását érezhetjük. Az arra érzékenyeknél fejfájásos panaszok előfordulhatnak. Öltözzünk rétegesen, ugyanis a nagy hőingás miatt könnyen megfázhatunk, különösen legyengült immunrendszerrel. A több napos esőzés hatására az érintett tájakon vizes, csúszós utakkal találkozhatnak a közlekedők. Több helyen élénk széllökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan!

Vasárnapi frissítés: Két nap alatt két centiméternyit emelkedett a Balaton átlagos vízállása, ami a szombat hajnali mérések szerint 107 centiméter. A térségre hullott és hulló jelentős mennyiségű csapadéknak köszönhetően az emelkedés folytatódni fog.

 

Forrás: vizugy / idokep, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> KITARTÓAN EMELKEDIK A TÉLI BALATON VÍZSZINTJE

>> MELYIK GYÓGYTEÁT IGYUK MEGFÁZÁS ELLEN?