Van kedvenc fotód a Balatonról? Küldd be!


2023.05.23 - Balatonica
egy halom régi fotók

Elindult a PRIVÁT BALATON közösségi fotógyűjtés a balatonfüredi Lipták Gábor Városi Könyvtár és a Magyar Vitorlás Szövetség közös szervezésében. A válogatott fotókból és a hozzájuk kapcsolódó történetekből PRIVÁT BALATON kiállítás nyílik 2023. július 1-jén a balatonfüredi BAHART mólón.




Vannak régi fotóalbumaid tele a gyerekkori balatoni nyarak emlékeivel? Lenne kedved másokkal is megosztani ezeket a felvételeket és a hozzájuk kapcsolódó privát történeteidet? Szívesen lapoznál bele mások fotóemlékeibe? Mindezt ígéri a PRIVÁT BALATON fotógyűjtési projekt. A helloveb Tóth Györgyit, a Lipták Gábor Városi Könyvtár igazgatóját kérdezte a részletekről.

Az ötlet onnan jött, hogy a balatonfüredi könyvtár eleve hatalmas képeslap- és fotógyűjteménnyel rendelkezik, amely felé – talán a FORTEPAN népszerűségének köszönhetően – az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés irányult. Ugyanakkor a könyvtárba szép számmal járnak olyan (nagyrészt idősebb) emberek is, akik nincsenek napi kapcsolatban az internettel. Az ő számukra kiemelt jelentőséggel bír, hogy egy közös térben lapozgathatnak a régi fotók között és oszthatnak meg személyes történeteket egymással. 

A helytörténeti projekt ötletével a könyvtár sikerrel pályázott támogatásért a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programban. A személyes fotógyűjtéseket azon településeken tartják, amelyek eleve részt vesznek az EKF eseményein. Az első turnust például Balatonboglárra, Balatonakaliba és Balatonfüredre szervezték ki. A begyűjtött fotók jelentős részét installációk formájában állítják ki Balaton környéki hajó- és vasútállomásokon.

Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek előszeretettel hoznak szépen komponált panorámaképeket, ugyanakkor a személyesebb pillanatokat megörökítő felvételekből (vagy akár gasztronómiai és szabadidős fotókból) szívesen látnának többet is, hogy legyen minek apropóján feleleveníteni a Balaton múltját, ami ugye a projekt fő célkitűzése lenne. 

A projekt lebonyolításában a szervezők segítségére vannak a helyi intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek, a MÁV, a BAHART és a Magyar Vitorlás Szövetség, így például a balatoni vitorlásszezon ünnepélyes évadnyitóján is volt fotógyűjtési akció. A fotókat (hozzájárulási nyilatkozattal és történetleírásokkal együtt) természetesen online is fel lehet tölteni ezen a linken 2023. június 1-i határidővel. A projekt honlapja az EKF év után is fennmarad, a gyűjtemény így remélhetőleg folyamatosan bővülni fog.

 

Forrás: helloveb, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FOTÓSVIADAL ÉS TELJESÍTMÉNYTÚRA

>> ÚJ DOKSIBAN SZURKOLHATJUK VÉGIG A KÉKSZALAGOT