Új doksiban szurkolhatjuk végig a Kékszalagot


2023.02.21 - Balatonica
kékszalag vitorlás verseny

Dokumentumfilm készült a balatoni Kékszalag nemzetközi távolsági vitorlásversenyről, a tavat megkerülő több napos sporteseményről, ahol közel harmincféle hajóosztályban hirdetnek eredményt. Az 55. Kékszalagig 2023. július 6-ig kell várnunk, addig bőven lesz időnk levadászni a filmet. Az első beszámolók szerint látványos lett.




Nemrég közöltünk egy összeállítást az elmúlt időszak nézőbarát dokumentumfilmjeiről, de abban nem szerepelt magyar alkotócsapat munkája. Most pótoljuk a mulasztást, mégpedig azzal, hogy Dér András frissen elkészült sportfilmjét ajánljuk, amelyben a veterán rendező egyetlen csapat felkészülését videózza egy teljes éven át. A Viharok hullámain a kékszalagért sajtóvetítései jó visszhangra találtak eddig.

A film egy héttagú csapat, a Prospex team és az őket menedzselő üzletember, Lichtenberger Attila változatos küzdelmeit mutatja be testközelből. Ahogy az lenni szokott, rengeteg váratlan helyzet követi egymást, amelyekre folyamatosan megoldást kell rögtönöznie a Kaiser Kristóf kapitány által vezetett, összeszokott vitorlás csapatnak. A technikai akadályoknál sokkal nehezebbnek tűnnek a privát kihívások, mint amilyen két kihulló csapattag kényszerű helyettesítése.

A kultura.hu-nak nyilatkozó Dér András elárulta, hogy kicsit idegen volt neki ez a világ: nem ismerte a Kékszalagot, amikor felkérték a filmre. Azt az elején elhatározta, hogy olyan filmet tud elképzelni, ami az emberi oldalát fogja meg a felkészülésnek. Tisztázta a producerrel, hogy nem az érdekli, miként épül egy nagyon korszerű katamarán, hanem a fiúk munkája és felkészülése testközelből, és az, hogy minden szituációt felvegyen, ami befolyásolja a terveiket.

 

 

 

Ugyanakkor technikailag is bravúr a film, hiszen ahogy a Prospex team számára kísérlet volt a legkiválóbb katamarán bevetése, úgy a forgatócsoportot is komoly kihívás elé állította, hogy a lehető legtöbb szögből vehessék fel a versenyt, és megteremthessék annak illúzióját, mintha a nézők is a hajón ülnének.

A rendező úgy gondolja, hogy lényegében számukra is élesben végigvitt technikai kísérlet volt a felvétel, ugyanúgy, mint a versenyzőknek az AC 45-ös szuper katamarán bevitorlázása. Az utómunka is több hónapig tartott, hiszen a nagy mennyiségű forgatott anyagból a legjobb felvételeket kellett kiválasztaniuk Nemes Tímea vágóval. A háttérmunkát a Ferenczy Gábor vezette Focusfox végezte el.

A legelső nézők szerint egészen unikális film született a Kékszalagról, valamint Szabó Gábor operatőr és Bányay Gábor hangmérnök közreműködésének köszönhetően lenyűgöző, kivételes nagytotálok a Balatonról. A Viharok hullámain a Kékszalagért szereplőit a győzelem vágya hajtja, de végül a győzelem újraértékeléséről szereznek tapasztalatot. Dér András filmjének várhatóan moziban és televízióban is lesznek további vetítései.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Kékszalag Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> A TAVALYINÁL IS IZGALMASABB VERSENYT VÁR A KÉKSZALAG CÍMVÉDŐJE

>> ŐK LETTEK AZ ÉV VITORLÁZÓI

>> A JÚLIUSI BALATON-ÁTEVEZÉSRE TÉLEN INDUL A NEVEZÉS