Svájci napokat tartott Veszprém


2023.09.24 - Balatonica
svájci sajtok

A „Svájc a városodban” programsorozat célja az volt, hogy Budapesten kívül is megmutassák Svájc kulturális, gazdasági és társadalmi aspektusait. Ezért a Svájci Nagykövetség szeptember 20. és 24. között a Veszprém-Balaton Kulturális Főváros 2023 együttműködésében svájci tematikájú rendezvény-sorozatot tartott.




A Svájci Pavilonban többek között egy a fenntarthatóságról szóló kiállítással és egy interaktív fallal várták az érdeklődőket, amely Svájcról, az ország politikai rendszeréről és európai uniós hozzájárulásáról, valamint Svájc és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól nyújtott tájékoztatást. Az új Svájci-Magyar Együttműködési Programról szóló keretmegállapodás 2022. november 8-i aláírása fontos mérföldkő volt a kiválasztott uniós országoknak nyújtott második svájci hozzájárulás megvalósítása felé, amely Svájc európai politikájának kulcsfontosságú részét képezi, és amelynek célja a nagyobb kohézió és jólét elérése Európában.

A Hangvillában Dr. Botos Barbara, klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet és Léonard Dolivo svájci szakértő a mindkét országot érintő környezetvédelmi kérdésekkel és a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokról és lehetőségekről tartott előadást. Emellett Jean-François Paroz nagykövet a „Svájc az iskoládban” program keretében középiskolákba látogatott, hogy találkozzon a diákokkal.

Az Alphornvereinigung Nordwestschweiz Swiss Alphorn együttese hozott ízelítőt a hagyományos svájci alpesi kürtös zenéből, míg szombat este DJ-est várta a közönséget a FOTON Audiovizuális Központban. Ugyanitt a mozikedvelők ingyenes vetítések (a „Wolkenbruch”, „A nőkért” és „A kontinsek sodrában” című nagy sikerű svájci filmek) közül válogathattak: a FOTON Audiovizuális Központba. A Latinovits-Bujtor Játékszínben pedig a Budapest Ensemble Friedrich Dürrenmatt svájci író „Play Strindberg” című művét mutatták be német nyelven.

A svájci ételkülönlegességek sem maradhatnak ki a programból: a szombat délutáni „Svájci Pikniken" az érdeklődők megkóstolhatták a híres svájci sajtkülönlegességeket, a Raclette-t és a Tête de Moine-t, illetve megismerkedhettek más svájci cégek termékeivel.

 

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ELŐSZÖR A LITVÁNOK JÖNNEK VESZPRÉMBE

>> KETYEG AZ IDŐ! LEGENDÁS TORONYÓRÁK