Először a litvánok jönnek Veszprémbe


2023.01.18 - Balatonica
Kaunas főtere felülnézetből

Az európai kulturális fővárosi rangot ezen a hétvégén hivatalosan is felavató Veszprém 29 külföldi várost fog vendégül látni a 2023-as szezonban. Elsőként a litvánok történelmi fővárosából, Kaunasból érkeznek a művészek: zenészek, írók, filmesek. Gyertek Veszprémbe, ahová idén ellátogat egész Európa!




Litvánia második legnagyobb városa, a Baltikum új sztárja, Kaunas volt Európa Kulturális Fővárosa 2022-ben. A 300 ezres település tavaly a Design Városa címet is elnyerte. Magától értetődik tehát, hogy az InterUrbán programsorozat vendégvárosai közül ők legyenek az elsők. A beharangozó szerint fantasztikus modernista építészet, art deco paradicsom, digitális nomádoknak teret kínáló barokk kolostor és vibráló street art művészet: ezek azok a csodák, amiket nem tud elhozni nekünk Kaunas, de minden mást igen!

Ízelítőnek néhány program:

Január 20, péntek: A litván Daumantas Lukosiunas több kultúra és időszak hangszereinek mestere, játszik didgeridoo-n, gitáron és basszusgitáron, sámándobon és gongon: egy egyszemélyes zenekar, aki hangzásába némi elektronikát is csempész. Koncertjein nagy hangsúlyt helyez az improvizációra, lenyomatot készítve az őt körülvevő helyszínről és benyomásokról. Legutóbbi, élő felvételeket tartalmazó albuma 2021-ben jelent meg Planting The Seed címen. (helyszín: Terem Bár, Veszprém)

Január 22, vasárnap: A fiatal kvartett, CinAmono csillogó hangzását Laura Budreckytė hangja ékesíti. Játékos vokális improvizáció, követhető kompozíciók, északi derű és frissesség jellemzik a jazz klasszikus nyomvonalán haladó formációt. Legújabb albumuk, a Music is the Ocean (2021) természet- és énekközpontú, elegánsan kísérletező anyagát hozzák el a magyar közönségnek. (helyszín: Papírkutya, Veszprém)

Január 23, hétfő: With Love from Kaunas címmel fotókiállítás nyílik. Képeslapok egy kedves ismerőstől, akinek a gondolatai mosolyt csalnak az arcunkra. Mintha egy kávéház ablakából készültek volna, számtalan szóda és fekete mellől Remis Ščerbauskas utcai fotói. Furcsa egybeesések, költői karakterek, egy város lélegző portréja rögzül a képeken. (helyszín: Kunszt! Veszprém)

Január 24, keddKlostės - Filmvetítés és közönségtalálkozó. Hol rejtőzik egy város történelme? A személyes történetekben, az épületek köveiben, a kollektív tudat rétegeiben? Az ír Aideen Barry Kaunas emblematikus modernista épületeit animálta, átszőve a város lakóinak személyes emlékeivel, élő történelemmel. A több mint 60 profi és amatőr színészt, 17 helyszínt és 70 animátort megmozgató animációs film az ünnepi évre készült, és egyedülálló módon mutatja meg Kaunas szellemét. (helyszín: Pannon Egyetem, Veszprém)

A teljes programot az InterUrbán 2023 Facebook oldalán találjátok. Érdemes bekövetni őket!

 

Forrás: VeszprémBalaton2023, Fotó: Wikipedia / Augustas Didžgalvis

KAPCSOLÓDÓ

>> PETŐFI TÁNCJÁTÉKKAL DOBBANT AZ EKF NYITÓHÉTVÉGÉJE

>> NÉGY KULTURÁLIS BOMBA 2023-RA