Ketyeg az idő! Legendás toronyórák


2022.10.30 - Balatonica
pocsolyában tükröződő toronyóra

Ma hajnalban átállítjuk az órákat, kezdődhet a téli időszámítás. Nagyjából 100 éve vitatkozunk róla, hogy mennyire hasznos az óraátállítás gyakorlata. Mi inkább bemutatunk öt pazar kiállítású toronyórát Európa különböző részeiről: a legtöbb közülük évszázadok óta figyeli az évszakok váltakozását.




A legrégebbi

A világ legrégebbi órája a Salisbury székesegyházban van, Kelet-Angliában. A szerkezet 1386 óta a mai napig ketyeg, habár számlap nélkül, ugyanis a gyártása idején a pontos időt még csak a harang kongatásának száma jelezte. Valójában 1884-ben lecserélték korszerűbbre és feltették a padlásra. Később véletlenül találtak rá, és mint muzeális érték plusz turistalátványosság, újra működésbe helyezték 1956-ban.

(Wikimedia / Geograph Britain and Ireland)

 

A mesebeli

Svájc népszerű turisztikai célpontjában, Bern történelmi belvárosában találjuk ezt a tüneményes építményt. Az UNESCO Világörökség részének választott csillagászati óra (Zytglogge) 1530-ban készült el. Annak idején innen mérték a kantoni utakon mindenféle irányban megtett utazások menetidejét. Az egykori hosszmértékeket (pl. könyök, öl) is felvésték a toronykapu belső ívébe. Magyarán sokfunciós igazodási pontként szolgált a bonyolultabb mérőműszerek megjelenése előtt.

 

A fenséges

A firenzei Palazzo Vecchio monstrum az 1300-as évek elején készült el Arnolfo di Cambio tervei alapján, majd évszázadokon át a város kormányának székhelyeként szolgált. Régi Palotának azóta nevezik, mióta a kormányzó Medici-család átköltözött még fényesebb új otthonába, a Pitti-palotába. Az első órát 1353-ban építették a Régi Palota tornyába, amelyet napóraként működtettek. A 17. században Galilei tervei alapján, az ő egyik tanítványa kivitelezésében beszereltek egy ingát az óra hátuljába az idő szabályozására.

 

A sziesztázós

A világ egyik leghangulatosabb köztere a Plaza Mayor Salamancában, a spanyolok patinás egyetemi városában. A hagyományos spanyol barokk stílusában épített tér egykor bikaviadalok helyszíne, ma leginkább éttermekkel és üzletekkel teli találkahely. A térre néző 247 erkély mögött többnyire magánlakások és szállodák sorakoznak. A városházát is magába foglaló óratornyos épületblokk a 18. század közepére készült el. Eredetileg magasba törő saroktornyok fogták volna közre, de építkezés közben rájöttek, hogy nem bírná el őket az alapszerkezet. Így legalább a nyitott égbolt szolgáltat természetes mennyezetet, amit a helyiek éjjel-nappal csodálhatnak.

 

A legismertebb

Ki ne ismerné a londoni Westminster-palota, azaz a brit parlament harangtornyát, a Big Bent? A furcsa-vicces név eredetileg az 1859-ben épült 315 láb magas toronyban található harang beceneve volt. A londoniak azóta is előszeretettel becézgetik ikonikus épületeiket, lásd felkőkarcolók. Ugyan 2012-ben hivatalosan Erzsébet-toronyra keresztelték, II. Erzsébet királynő gyémántjubileumának részeként, alig-alig halljuk így emlegetni. Jelenleg az építése óta legnagyobb teljes átalakításon megy át.

 

+ Egy hazai

Az 1843-as nagy miskolci tűzvész után 30 évvel tűztorony épült a városi színház tetején. A Miskolci Nemzeti Színház az ország legrégebbi kőszínháza: 1847-ben tették le az alapkövét (elődje a nevezett tűzvészben égett le). A torony a miskolci önkéntes tűzoltóegylet állandó őrhelyeként szolgált. A toronyóra Schauer Emil bécsi óragyárából érkezett. A nagyközönség számára a torony nem látogatható, de 2014-ben kívülről szépen felújították.

(Hello Miskolc)

 

Forrás: Wow Travel, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ:

>> 3 JÁTÉKOS LABIRINTUS CSALÁDI KIRÁNDULÁSOKHOZ

>> A BALATON FELÜLNÉZETBŐL: EXKLUZÍV ÉLMÉNYEK A MAGASBAN