FOTON: új mozis központot avatunk


2023.05.26 - Balatonica
veszprémi tűztorony

A Magyar Mozgókép Fesztivál nyitányaként június 6-án adják át a FOTON Audiovizuális Centrumot, ami egy hiánypótló filmművészeti és multifunkcionális kulturális központ szerepét tölti majd be Veszprémben, ahol koncerteket, kiállításokat, előadásokat lehet tartani, de archív és művészfilmek vetítésére is alkalmas lesz.




A veszprémi Vár utca 17. szám alatt található, régóta üresen álló épület, a Tűztorony udvar és a gyilokjáró egységes térként várja a jövőben a kultúra iránt érdeklődőket. A Foton Audiovizuális Centrum célja, hogy a különböző művészeti ágazatok számára egyaránt otthonná váljon. A veszprémi lakosok régi vágya teljesül azzal, hogy a Fotonban archív és művészfilmeket is vetítenek majd. A június 6-ai ünnepélyes megnyitó után kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, melynek egyik kiemelt helyszíne lesz.

A Fotonban található lesz még egy többfunkciós, kulturális célokra igénybe vehető, 63 fő befogadására alkalmas előadóterem, amelyet a korábbi bővítmény áttervezésével, új szint ráépítésével alakítottak ki. Ez a tér elsősorban filmvetítéseknek, könnyű- és komolyzenei koncerteknek, színházi kamaradaraboknak, közönségtalálkozóknak, konferenciáknak és workshopoknak adhat helyet. A Foton elengedhetetlen részét képezi az állatbarát kávézó és a Simoga-udvar, ahol specialty kávékat fogyaszthatnak a vendégek, esténként pedig bárként funkcionál, de művészeti programok helyszíneként is hasznosítják majd. Kulturális tematikájú beszélgetések, akusztikus koncertek, könyvbemutatók, közönségtalálkozók, kézműves workshopok mind helyet kaphatnak ott. A kávézó és az épület tágas előterének falain képzőművészeti és fotó kiállításokat terveznek megvalósítani.

A 60 fő befogadóképességű, tereplépcsőkön elhelyezett nézőtérrel és tágas zöld kerttel rendelkező Tűztorony udvar szabadtéri színpadán vetítéseket, könnyű- és komolyzenei koncerteket, színházi kamaradarabokat, az előadásokat követő közönségtalálkozókat terveznek a szervezők, az alsó függőkertben pedig olyan alkalmi szabadtéri rendezvényeket, melyekkel tiszteletben tartják a közelben lakók nyugalmát. A pincében található két projektteremben és a földszinti rendezvény- és kiállítóteremben főként digitális tartalmakra fókuszáló, innovatív programokra várják majd a közönséget, illetve itt kap helyet a Művészetek Háza digitális alkotóműhelye, a Fixír médialabor.

 

 

A város tulajdonában álló épületet a TAAT Építész Műterem Kft. csapatából Nóbik Orsolya és Szilvási Attila építészek tervei alapján, az EKF forrásaiból újították fel és rendezték be. A központot a Veszprém város által kiírt nyílt pályázatot elnyert Várkultúraplusz Kft. üzemelteti. Az intézmény programigazgatója Szántó Viktória dramaturg, aki alkotóként és kulturális szakemberként is bizonyított már Veszprémben.

A centrum elnevezése kapcsán Szántó Viktória elmondta: Egy olyan nemzetközileg is könnyen érthető nevet kerestünk, ami egyszerű, s mégis jelképezi, hogy sokszínű, a vizuális művészetet fókuszban tartó programot fogunk befogadni. Szeretnénk, ha a Foton egy találkozási pont lenne, ahol a kulturális élet szereplőit országosan is meg tudjuk szólítani.

 

Forrás: VEB23 EKF, Fotók: Toroczkai Csaba

KAPCSOLÓDÓ

>> FILMEK A MAGYAR TENGER PARTJÁRÓL

>> BOR, BALATON, SZERELEM AZ ÚJ MAGYAR FILM ELŐZETESÉBEN