Miért járunk jól, ha délután szundikálunk?


2024.02.03 - Balatonica
macska szunyókál

Világszerte hódít a power napping erőgyűjtő gyakorlata, azaz a mélyalvási fázist elkerülő, viszonylag rövid napközbeni szunyókálás, ami a koffeinnél is jóval hatékonyabban ráz fel az ebéd utáni tespedtségünkből. Valóban működőképes a technika? És ha igen, mitől?




A University College London (UCL) és az uruguayi University of the Republic kutatóinak 2023-as vizsgálatában 35 ezer, 40 és 69 év közötti ember adatait elemezték. Azt találták, hogy a hetente többször, napközben szundikáló emberek agya több mint 15 köbcentiméterrel nagyobb volt, mint azoké, akik soha nem csináltak ilyesmit. Úgy is számolhatjuk, hogy a rendszeres kinyújtózásnak hála akár 3-6 évvel is késleltethetjük az agy öregedését.

Az agy természetes módon zsugorodik az életkor előrehaladtával, a kisebb agytérfogatot pedig számos betegséggel hozták összefüggésbe. A kisebb agytérfogatú embereknél például nagyobb valószínűséggel magasabb a stresszhormon szintje, és gyakoribb az alvási apnoé (egyfajta rendellenes légzés), emellett közülük sokan szenvednek szív- és érrendszeri betegségben.

A délutáni szundikálás azonban tényleg nem egyenlő azzal, hogy nappal pótoljuk be az éjszaka elmaradt alvást. Leginkább 10-20 perces kidőlésekről beszélünk, amikor a power nappinget ajánljuk. Ennyi pont elég ahhoz, hogy visszanyerjük a szellemi teljesítőképességünket, ami akár három órával az ébredésünk után is kitarthat. A hangulatunkra és a fizikai állóképességünkre úgyszintén jótékony hatással lesz a napi negyedórás csendes kivonódás a szokásos jövés-menésből. Mielőtt bárkiben bekapcsolna a szégyenérzet, gondoljon arra, hogy a legnagyobb sztársportolók is az edzésrutinjuk részévé tették az egyensúlynövelő rövid sziesztát. A linkre kattintva többet is olvashattok a kutatási adatokról.

 

 

Forrás: naphire.hu / BBC Future, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HATÁSSAL VAN A TÉLI NAPFORDULÓ A KÖZÉRZETÜNKRE?

>> NE HALASSZUK JANUÁRRA AZ ÚJÉVI FOGADALMAKAT!