Hatással van a téli napforduló a közérzetünkre?


2023.12.21 - Balatonica
hóember figurák

Téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól: mindez az északi féltekén az év legrövidebb nappalát, következésképpen a leghosszabb éjszakát adja. Az egészségünkre vajon hogyan hat ez az időszak?




A téli napforduló idén december 22-én 4 óra 27 perckor lesz, azaz péntek hajnalban. Ez a pillanat egyszersmind a csillagászati tél kezdetét jelenti, ráadásul a legtöbb kultúrában számos ősi népszokás kapcsolódik hozzá, és látványos ünnepségek kísérik. Vajon milyen érzelmi-mentális állapotokat élhetünk meg ilyentájt?

Egyes emberek úgy érzik, hogy a téli napforduló hatással lehet az egészségükre és a hangulatukra, különösen a szezonális affektív zavar (SAD) nevű jelenség miatt. A SAD egy olyan típusú depresszió, amely az évszakok változásához kötődik, és általában a téli hónapokban jelentkezik, amikor a napfény mennyisége csökken.

A téli napforduló idején mások is tapasztalhatnak hangulatváltozást, levertséget vagy energiahiányt. Ez a változás azonban főleg a napfény mennyiségének csökkenésével és az évszakok változásával áll összefüggésben, aminek hatására nőhet az alvászavarok, a hangulati ingadozások és a motivációvesztés tapasztalása.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem mindenki él meg ilyen hatásokat a téli napfordulókor. Emellett sok embernek segíthetnek az egészséges életmódstratégiák, például a napfényes időben való tartózkodás, a testmozgás, a megfelelő táplálkozás és az esetleges szezonális affektív zavar esetén a szakember által javasolt kezelési módszerek. Ha valaki úgy érzi, hogy a téli napforduló vagy az évszakváltozások negatívan befolyásolják az egészségét vagy a hangulatát, érdemes lehet konzultálni orvosával vagy szakemberrel, hogy segítséget kapjon a tünetek enyhítésére és kezelésére.

 

Forrás: met.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VAN KIÚT A TÉLI DEPIBŐL. ÉRDEKEL MERRE?

>> MELYIK GYÓGYTEÁT IGYUK MEGFÁZÁS ELLEN?