Ne halasszuk januárra az újévi fogadalmakat!


2023.12.13 - Balatonica
szürke súlyzók

Az ókori rómaiak január 1-jén fogadalmakat tettek Janus istennek, a kezdetek és a változás istenének, hogy ezáltal szerencsésebb új esztendőt remélhessenek maguknak. A hagyományt a modern kor is őrzi az újévi fogadalmak gyakorlatában. De biztosan jól járunk, ha életben tartjuk ezt a megszokást?




Január elsejére időzítve rengetegen tesznek újévi fogadalmakat, leginkább az életmódváltással (sportolással, étkezéssel) kapcsolatban. Valamiért szeretjük elhinni, hogy egy előre kitűzött időpontban képesek leszünk egy olyan hirtelen változást véghez vinni, amihez per pillanat semmi kedvünk vagy erőnk nincsen. Kutatások bizonyítják, hogy jobban járunk a fokozatos ráhangolódással és átállással, azaz ha komolyan gondoljuk, hogy változtatni szeretnénk valamin, akkor kezdjük el most rögtön egy aprócska lépéssel.

Dr. John Norcross pszichológus több mint 40 éve kutatja az újévi fogadalmakat. Összegzései alapján a legtöbben az egészségük javítása érdekében tesznek fogadalmakat, sokan szeretnének fogyni, vagy egyszerűen csak egészségesebben étkezni. Az eredmények azt mutatják, hogy a fogalmak harmadát egy hónap után feladják, elengedik az emberek. 

Hiába logikus, hogy a karácsonyi lakmározás után szigorítanánk a diétánkon, a tél közepe a lehető legrosszabb időszak ehhez: a testünk épp ilyenkor a legellenállóbb, ilyenkor mozdul rá legnehezebben a fizikai aktivitásra, hhiszen a napfény és a friss levegő hiányában lecsökkent az energiaszintünk. Ha mégis ragaszkodunk a változáshoz, akkor segítsük meg a folyamatot azzal, hogy azonnal nekikezdünk a programnak, és napról napra haladunk vele egy-egy lépést. Tippek: kezdjük a napokat nyújtással, légzőgyakorlattal, meditálással, jógavideóval vagy rövid sétával.

Van még egy ritkán átgondolt gyakorlati szempont az életmódváltás időzítésekor. Az edzőtermek, sportközpontok számítanak a tömeges januári beiratkozásokra, ezért gyakran újévkor emelik a bérletárakat. Legyünk előrelátóak, és menjünk le még az ünnepek előtt edzeni, csatlakozzunk most egy csoporthoz, vagy addig keressünk egy személyi edzőt, amíg nincs a legnagyobb tumultus. A karácsonyi rohanást és vendégjárást is jobban fogjuk bírni, ha rágyúrtunk egy kicsit és jó előre kieresztettük a gőzt.

 

 

Forrás: naphíre / BBC, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJSZERŰ FOGADALMAK. EZEKÉRT MEGÉRI!

>> MIT NÉZHETÜNK AZ EKF-ÉV FINISÉBEN?