Mennyire lesz meleg a héten?


2023.06.19 - Balatonica
napernyők

Jól hallottátok, a héten felszökik a hőmérséklet, akár 36 fokos csúcsokkal is a hét második felére. Miután a Balaton a méretéhez képest meglepően sekély, nem ritka, hogy a nyári kánikulában naponta 1-2 fokkal emelkedik a víz hőmérséklete. Mire számítsunk tehát a hétvégén és az azt követő héten?




FRISSÍTÉS! Az OMSZ e heti előrejelzése:

Sok napsütés várható a jövő héten, de záporokra és zivatarokra is számítani kell. Kedden egy hidegfront érkezik erős széllel, ezért átmenetileg csökken a hőmérséklet, de többnyire így is 30 Celsius-fok körül alakulnak a csúcsértékek.

Múlt hét:

Ugyan a hét második felére záporok, zivatarok is várhatóak, a hőmérő mégis stabilan emelkedő értékeket fog mutatni a következő napokban. A csúcs 36 fok körül várható. Amint beköszönt a nyárias meleg, a tó hőmérséklete is azonnal megemelkedik.

A vízhőmérők az elmúlt hétvégén Balatonkenesén 20,9 fokot, Tihanynál 21,9 fokot, Balatonlellén 22,1 fokot, Balatonfenyvesen 21,6 fokot, míg Gyenesdiáson 22 fokot mutattak. Értelemszerűen minél sekélyebb a part menti víz, annál melegebb lesz a hőérzet. A Balaton átlagos mélysége kb. 3 méter, legmélyebb pontja a Tihanyi kútnál 12,5 méteres. Általánosságban véve, a déli partszakasz jóval lassabban mélyül.

A Balaton nyári átlag-hőmérséklete többnyire a 20-28 Celsius fok közötti tartományban marad, azonban a külső hőingadozáshoz szorosan igazodva változik az aktuális érték, ezen belül van egy egy napi, természetes ingadozás, ami 1 fok körüli. A becslések szerint tehát e hét közepére akár 25-26 fokosra is melegedhet a Balaton vize, ami fürdőzéshez ideális

 

 

Forrás: idokep / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> CSOBBANJ A STRANDOK ÉJSZAKÁJÁN!

>> FRISSÍTŐ KÖNYVAJÁNLÓ A NYÁRI SZÜNIDŐRE