Kiváló minőségűek a balatoni fürdőhelyek


2023.06.10 - Balatonica
hátom fiatal nevetve fürdik

Az Európai Unió értékelési rendszere alapján hazánk szabadvízi fürdőhelyeinek 94 százaléka legalább jó vagy annál magasabb besorolást kapott. A balatoni fürdővizek többsége kiváló minőségű. Így mégiscsak nyugodtabb szívvel csobbanhatunk bele a strandszezonba.
Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. évi összesítése alapján az országos helyzetkép továbbra is kedvező: az országszerte nyilvántartott 279 fürdővíz közül 176 kapott kiváló, 58 jó és 11 tűrhető minősítést. Kifogásolt kategóriába mindössze 3 strand (a makói Maros Kalandpart, a soltvadkerti Vadkerti tófürdő és a tiszakécskei Tisza-parti strand) került. A Balatonnál található fürdőzőhelyek zöme kiváló minőségű.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket a laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy van-e a fürdőhelyen látható szennyezés, például kátránymaradék, üveg, műanyag, gumi, egyéb hulladék vagy intenzív hínárosodás. A sekélyebb, könnyen felmelegedő állóvizekben a vízvirágzásnak nevezett cianobaktérium burjánzás jeleit – a víz elszíneződését, habzását – is követik. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján.

A fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyről van-e szó. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el. A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedéseknek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve.

A közlemény kitér arra, hogy az EU jelentése szerint a tagállamok összesen 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,6 százalékban kiváló. Az előző évhez képest 107 újonnan nyitott fürdőhellyel bővült a strandok listája, ezek közel 35 százaléka Lengyelországban nyílt. A kedvelt nyári úti célok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 94 százalékban kiválónak bizonyult 2022-ben.

 

Forrás: MTI / hirbalaton.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY MERÜLJ JÉGHIDEG NYÍLT VÍZBE!

>> ÍGY ÚSZD ÁT A BALATONT