Frissítő könyvajánló a nyári szünidőre


2023.06.17 - Balatonica
pink zokni könyvek pohár

A 2022/23-as tanév hivatalosan tegnap ért véget, azaz elkezdődött a nyári szünet! A vakációzást annak idején a kötelező olvasmányokkal próbálták elrontani nekünk. Ehelyett mi most olyan könyveket ajánlunk, amelyek garantáltan a feltöltődéshez és a kikapcsolódáshoz járulnak hozzá.




Tóth Gábor Ákos:

BALATONI ÖRÖKSÉG

(21. Század Kiadó)

Ez a regény a barátságról szól. A helyszín egy Balaton-parti kis faluban álló kúria, amit hiába kereszteltek Menedékre, a történelem viharaiban nem teljesít túl jól. Három fiatal, két fiú és egy lány él itt a háború után, akik a 20-as, 30-as években a ház ódon falai között töltötték a gyerek- és fiatalkorukat, és most egy minden tekintetben új világban kell helyt állniuk. Rendhagyó hármasuk amúgy is számtalan szóbeszédre ad alkalmat a faluban, így nem csoda, ha a fiatalok útjai 56 után szétválnak, mindaddig, amíg sok-sok év után a véletlen ismét egymásba nem gabalyítja azokat. Miközben a három egykori jó barát megpróbálja tisztázni a múltat, kezdetét veszi egy amolyan sírós-nevetős időutazás, amit a Kádár-korszak és a gulyáskommunizmus dolcsevitája foglal keretbe, s ahonnan nézve már az is érthető, miért gondolta egy fél ország, hogy Nekünk a Balaton a Riviéra... Az Ünnepi Könyvhétre megjelent kötet a Balatoni Futárral indított, majd a Balatoni Menedékkel folytatott történelmi családregény-trilógia befejező része.

 

Iglódi Csaba:

DREHER-SZIMFÓNIA: KOMLÓTÓL A KORONÁIG

(Athenaeum Kiadó)

Családregény négy tételben: a Dreher család négy generációjának kétszáz éven át burjánzó sorsa. A fő szálat négy férfi életútja szövi és köti a jelenig. A tehetség, a kitartás és a szerencse mágikus háromszögében tradícióról és innovációról szól a történetük. Meg persze asszonyokról, egy férfiak uralta régi világban, akik nevét ugyan kisebb betűvel jegyzik fel az évkönyvek, de hatásuk maghatározóbb, mint a vérzivataros évszázadok összes kataklizmája. A szerző gondosan gyűjtötte és gyúrta regényébe az olyan, eddig talán kevésbé ismert tényeket, mint hogy a család nevéhez fűződik a bécsi láger sör kifejlesztése, az első közép-európai gőzgép üzembe helyezése, ugyanitt az automobilizmus felvirágoztatása, az angol mintán alapuló versenylótenyésztés meghonosítása otthon, majd a martonvásári Brunszvik-kastély felújítása, és természetesen a kőbányai Dreher Sörgyár megalapítása. A tények azonban csak a kiindulópontként szolgálnak a Dreher-szimfóniában. Az üzletet átszövi az élet, az írói fantázia további színeket és ízeket csempész az amúgy is kalandos sorsokba. 

 

Rachel Cusk:

A VENDÉGHÁZ

(Park Könyvkiadó)

A Körvonal-trilógia szerzőjének új regénye, amelyet tavaly Booker-díjra jelöltek. Egy középkorú nő, M. meghív egy híres művészt a távoli lápvidékre, a vendégházába, hogy ott alkosson. Nem hagyják nyugodni a férfi festményei, és abban bízik, a bennük megtalált művészi látásmód őt is közelebb viszi majd saját életének rejtélyéhez. Ám ahogy a hosszú, száraz nyár beköszönt, a férfi provokatív jelenléte maga is rejtélyessé válik M. számára, és felkavarja a visszavonultan élő család nyugalmát. A kanadai-brit írónő (akit az anyaságról és a válásról megjelent naplószerű írásai tettek világhírűvé) új könyve a bezáródás regénye; a női sorsról és a férfikiváltságokról, az emberi kapcsolatok geometriájáról és az életünket átszövő erkölcsi kérdésekről gondolkodtat el. És emlékeztet arra, hogy a művészet kockázatos játék: amennyire felemelő, éppannyira romboló is lehet. 

 

Clare Pooley:

RENDHAGYÓ SZABÁLYOK INGÁZÁSHOZ

(General Press Kiadó)

Soha senki nem szólítja meg az utastársát a vonaton: ez a tapasztalt ingázók íratlan szabálya. De vajon mi történne, ha mégiscsak megtennék? Iona Iverson magazin-szerkesztő minden nap öt perccel nyolc után száll fel Hampton Court állomáson a vonatra, hogy munkába menjen. Minden nap ugyanazokat az embereket látja maga körül, akikre önmaga szórakoztatására különböző neveket aggat, és történeteket talál ki az életükről. De sosem vált velük egyetlen szót sem. Mígnem az egyik reggel a szeme láttára egy elegáns, de szexista üzletember majdnem megfullad egy félrenyelt szőlőszemtől. Csupán az ugyancsak velük utazó, gyanúsan szimpatikus ápoló gyors segítségének köszönhető, hogy a járaton nem történik tragédia. Ez a váratlan esemény aztán történések egész sorát indítja el, ahogy az emberek (akikben látszólag semmi közös nincs az ingázáson kívül) beszédbe elegyednek egymással. Az egykori blogger szórakoztató első regénye azt vizsgálja, hogy vajon szövődhetnek-e valódi barátságok ilyen esetleges körülmények között, és számíthatunk-e ezekre a bizonytalan ismeretségekre, amikor az életünk darabokra hullik.

 

Forrás: libri.hu / fidelio.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOSSZÚ ÉLETRE VÁGYSZ? OLVASS KÖNYVEKET!

>> A HÉT IDÉZETE A VADNYUGATRÓL