Melyik európai országban isznak a legtöbbet?


2023.02.07 - Balatonica
alkoholos üvegek

Szeretjük azt gondolni, hogy a magyarok bárkit az asztal alá innának. A legújabb statisztikákból viszont az derül ki, hogy legfeljebb a középmezőnyben végzünk alkoholfogyasztás terén az európai országok körében, és talán ezért nem is kell szégyenkeznünk. De akkor mégis melyik országok viszik a prímet?




Kezdjük azzal, hogy az összes kontinens közül magasan Európa vezet az egy főre jutó éves alkoholfogyasztásban. A 15 éves és annál idősebb európai emberek (mostantól: felnőttek) átlagolva évi 9 és fél liter tiszta alkoholt küldenek le a torkukon (jó hír, hogy 2 és fél literrel kevesebbet, mint 20 évvel ezelőtt). Ez körülbelül 190 liter sörnek, 80 liter bornak, vagy 24 liter röviditalnak felel meg. Mindezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2021-es európai beszámolójából lehet tudni.

A WHO-jelentés 53 ország adatait vetette össze. A világ top 10 alkoholfogyasztó nemzete közül 9 az Európai Unió tagországa. Az EU-ban a felnőtt lakosság 8,4 százaléka naponta fogyaszt alkoholt, 28,2 százaléka hetente, 22,8 százaléka havonta. A férfiak kivétel nélkül minden országban többet isznak a nőknél (Portugáliában és Spanyolországban a legkiemelkedőbb a nemek szerinti eltérés).

A 10 legtöbb alkoholt fogyasztó európai ország (kezdve az első helyezettel): Csehország, Lettország, Moldova, Németország, Litvánia, Írország, Spanyolország, Bulgária, Luxemburg, Románia. A magyarok mindössze a 17. helyig jutottak, bár nincsenek hatalmas számbeli különbségek.

Tiszta alkohol egy főre jutó éves összfogyasztása (literben megadva) a felnőttek körében,

Európai Unió, 2019 (forrás: euronews)

 

Azt tehát már tudjuk, hogy mennyiségre sokat iszunk Európa-szerte, de vajon milyen gyakorisággal? Talán nem meglepő, hogy a napi ivók (kimondhatjuk: az alkoholisták) aránya az életkor növekedésével párhuzamosan nő, azaz a 75 év felettiek közül kerülnek ki a legtöbben. Ugyanakkor a legidősebb korosztályban a legmagasabb az absztinensek száma is, tehát azoké, akik az elmúlt 12 hónapban egy csepp alkoholt sem ittak.

A napi rendszerességgel alkoholt fogyasztók legtöbbike (ami nem egyenlő a mennyiségi adatokkal) Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban él, és ennek valószínűleg a mediterrán életmódhoz is köze van. A felmérés nem taglalja, de valószínűleg jelentős eltérések vannak országonként az alkohol minőségében, a fogyasztási kultúrában (egyedül vagy társaságban iszunk) és az egészségügyi ellátásban.

 

Forrás: euronews.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> PIKÁNS RÖVIDITALOK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL

>> APJA FIA: AZ ÉV BORTERMELŐJE

>> SZAVAZZ A LEGJOBB EURÓPAI ÚTICÉLRA!