Apja fia: az Év Bortermelője


2022.12.14 - Balatonica
világos és sötét szőlőszemek fürtön

2000-ben és 2022-ben is Figula Mihály, a Figula Pincészet családfője lett az Év Bortermelője, a Balatonfüred-Csopaki borvidék színeiben. Csakhogy előbbi az apa, utóbbi a fia: a családi borászat mellett a név is öröklődött. A díj harminckét éves történetében először fordult elő ilyen szenzációs kettőzés.




2022-ben harminckettedik alkalommal választották meg az év magyar bortermelőjét. A díj nem egy konkrét bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Első alkalommal Tiffán Ede villányi borász kapta meg a díjat. 

A kiválasztás menete évek óta változatlan. A díj jelölési szakaszában közel 850 megszólított borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és séf véleményének összesítése után a Magyar Bor Akadémia kihirdeti azt az öt legtöbb szavazatot kapott termelőt, akik esélyesek a végső győzelemre. Az egyetlen győztest ünnepélyes sajtótájékoztató keretében lepik meg a díjjal. Idén Figula Mihályt, és rajta keresztül a Balatonfüred-Csopaki borvidék Figula Pincészetét érte ez a megtiszteltetés.

Az alábbi videóban közelebbről is megismerkedhettek a Balatonfüred-Csopaki borrégióval:

Az idei választás különlegessége, hogy most először fordult elő, hogy egy családban két borászt is kitűntetnek a rangos díjjal. 2000-ben ugyanis idősebb Figula Mihály (1952-2008) volt az ünnepelt, aki 1993-ban családi hagyományok nyomdokain alapította a jelenleg 30 hektáron gazdálkodó Figula Pincészetet. Fia, ifjabb Figula Mihály az elődöknél is magasabb babérokra látszik törni, miután az egész országban hetedikként mondhatja el magáról, hogy a két legnagyobb hazai szakmai elismerést (Év Bortermelője, Borászok Borásza) egyaránt magáénak tudhatja.

A 2022-es többi jelölt: Günzer Tamás (Villányi borvidék), Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) voltak.

 

Forrás: Vince Magazin, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BETEGSÉGEKNEK ELLENÁLLÓ SZŐLŐÜLTETVÉNYT TELEPÍTETTEK

>> EGÉSZSÉGES ÉS FINOM? BALATONI SZÖRPKÓSTOLÓ

>> PIKÁNS RÖVIDITALOK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL