Pikáns röviditalok a világ minden tájáról


2023.01.18 - Balatonica
két tequila egy-egy citrommal

A szilveszter éjszaka után nemsokára itt a kínai újév (idén január 22-én, vasárnap), amikor újra előkerülhetnek a kedvenc röviditalok a kredencből. Hogy mégse mindenhez a pálinka csússzon, körülnéztünk a nagyvilágban, milyen unikális alkoholmárkák versenyeznek ebben a szekcióban. Találtunk három igazi ritkaságot.




Akpeteshie

származási ország: Ghána

Nyugat-Afrika országaiban, legfőképp Ghánában nemzeti büszkeségként felszolgált 40-50 százalékos alkoholtartalmú ital. A helyben termő pálmafa vagy a cukornád nedvéből főzik hatalmas hordókban. A neve annyit tesz: el-van-rejtve, ugyanis a gyarmatosítás éveiben be volt tiltva a fogyasztása, csakis az afrikai Aranypart függetlenedése (1957) óta tudják újból forgalmazni. Cukorszirup, menta és jég hozzáadásával népszerű koktélt kevernek belőle. Akwaaba!

Ebben a videóban lépésről lépésre végigkövethetjük, hogyan készül a párlat a pálmaerdők rengetegében. 

 

Mezcal

származási ország: Mexikó

Köztudott, hogy a mexikóiak sem spórolnak az alkohollal, ráadásul jóval nagyobb a helyi választék, mintsem elsőre gondolnánk: van kocsmaélet az ikonikus tequilán túl is. Ugyan a mezcal és a tequila egyaránt az agavé cserje törzséből készül, de más-más régiók különféle agavét és lepárlási technikát alkalmaznak, így válik mindkét ital önálló identitású ízvilággá. A szakértők szerint a mezcal teltebb és füstösebb ízélményt ad. Autentikus mezcalt kizárólag a Mexikóváros környéki hegyvidékekben állítanak elő, azon belül is Oaxacában, ahol szokás az úgynevezett mezcal kukaccal, egy molylepke piros hernyójával együtt üvegbe zárni a párlatot. ¡Salud!

Az alábbi linken szépen fotózott felvételek rögzítik, hogyan varázsolnak részegítő nedűt a szikár agavékból. 

 

Baijiu

származási ország: Kína

Statisztikailag a világ legkelendőbb szeszes itala, mégis alig-alig ismerik Kína határain kívül. Az áttetsző színe miatt kínai vodkának is becézett szesz valójában cirokpárlat (a cirok ősi takarmánynövény), amelyhez egy speciális élesztőt (jiuqu) adagolnak, ugyanazt, mint sok egyéb távol-keleti jellegzetességhez: szójaszószhoz, miso leveshez, sakéhoz. Fogyasztása gyűszűnyi poharakban ajánlott, alkoholtartalma ugyanis lazán túlszárnyalja a versenytársakét, a 65%-os kiadás sem ritka. Sokfogásos vacsorák kísérőjének lett kitalálva, már azoknak, akik bírják gyomorral. Gan Bei! 

Az alábbiakban újraélhetjük Baijiu mesés legendáját.

 

Forrás: DW / Culturetrip, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> APJA FIA: AZ ÉV BORTERMELŐJE

>> JÁNOS-NAPON ÚJBORT SZENTELTEK BALATONKENESÉN