Megnevezték a Balaton Borrégió idei legjobbjait


2023.06.14 - Balatonica
borok pincér asztal bőrkanapé

Nyilvános a XX. Balatoni Borok Versenye eredménylistája. A májusban megtartott borbírálatot egy impozáns díjátadó ünnepség koronázta meg a mai nap folyamán. Idén a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát, 58 termelővel és 230 bormintával.




2023. május 24-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában zajlott a XX. Balatoni Borok Versenyének borbírálata. Hét bizottság és egy társadalmi zsűri végezte a kóstolást. A Bíráló Bizottság elnöke dr. Mészáros Gabriella volt. A Balatoni Borrégió hat borvidékéről (Badacsonyi, Nagy-Somlói, Zalai, Balatonboglári, Balaton-felvidéki, Balatonfüred-Csopaki) 230 minta érkezett a versenyre. Az összesítésben 40 arany, 169 ezüst, 18 bronz minősítés és 3 okleveles elismerés született.

A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ez az együttműködés folytatódott tovább az idei évben is. A verseny támogatói további támogatói az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Balatoni Borrégiós Tanács voltak.

 

 

A veszprémi Megyeháza impozáns díszterme adott otthont a 2023. évi díjkiosztó ünnepségnek. Az idei évben fehérbor kategóriában a Bujdosó Szőlőbirtok 2022-es évjáratú Cirkáló rajnai rizlingje lett a győztes, rozék közül a Szabó és Fiai Borpince 2022-es Kékfrankos rozéja. A legjobb vörösbor a Garamvári Szőlőbirtok 2019-es Sínai hegyi cabernet franc bora. Pezsgő kategóriában is ők jeleskedtek a Lellei Furmint Brut 2022 pezsgővel. A desszertborok közül Mészáros József 2021-es Sárgamuskotálya a győztes.

A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját a Villa Gyetvai Borbirtok 2021-es Kékfrankos bora kapta. A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a verseny legeredményesebb termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta. Veszprém Város különdíját a Konyári Pince 2021-es Kékfrankos bora nyerte. A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa különdíját a Fodor Borbirtok Aszófői 2021-es rajnai rizling borának osztották.

A teljes eredménylista a szövetség honlapján megtalálható.

 

Forrás: Balatoni Szövetség / likenalaton / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATONI KÓSTOLÓ A GARAMVÁRI SZŐLŐBIRTOKON

>> KÖNYVVEL, BORRAL ÉS JAZZEL VÁR A KÖNYVHÉT BALATONFÜREDEN

>> BBQ GASZTROÉLMÉNY A KÉKNYELŰ PIKNIKEN