Könyvvel, borral és jazzel vár a könyvhét Balatonfüreden


2023.06.06 - Balatonica
könyv bor alma terítőn

Június 7. és 11. között minden nap könyvbemutatók, szabadtéri koncertek és borozgatás a balatonfüredi Vaszary kertben: ezt ígéri az Ünnepi Könyvhétre időzített Könyv-Bor-Jazz Fesztivál. A könyvünnep borait idén a Lídia Borház, a Gyukli Pince és a Balogh Pince szolgáltatja.




Irodalom zenével és borral kísérve. Az idei Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon egyedülálló kulturális csemegékből áll össze a menüsor.

Jeney Zoltán a balatoni kiskacsás gyerekkönyvéből ad elő, Praznovszky Mihály irodalomtörténész Blaha Lujzáról írt könyvét mutatja be, Szomráky Béla Olaszország-szakértő és több egykori pápa tolmácsa izgalmas életútjáról mesél. A fesztivál keretében megidézik a zenerajongó Tandori Dezső irodalmi munkásságát, és kiállítják a költőzseni egykori zongoráját is, amin a Parker Jazz Club jóvoltából zenélés is lesz a javából. A klasszikus irodalom iránt érdeklődők tematikus sétán vehetnek részt, amelyen Petőfi és Jókai, a két jóbarát kapcsolata elevenedik meg.

Minden nap lesz koncert, kifinomult jazzt hallhatnak az érdeklődők. Izgalmasnak ígérkezik Gyukics Gábor költő és Grencsó István jazz-muzsikus, a fúvós hangszerek bűvölőjének koncertje, amelyen az irodalom és a zene kapaszkodik majd egymásba. Fellép továbbá az Éles Gábor Trió és a Ferenczy SoulmachineSyrinX Jazzbaroque Band pedig Bach és a klasszikus jazz dalok segítségével egyszerre szólaltatja meg a barokk kor és a XX. század első felének világát.

 

Ízelítő a 2022-es programból (forrás: Füred TV)

 

A Vaszary Galériában Boglár itt és most – Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973 címmel nyílik kiállítás. Miért fontosak ma is az ötven évvel ezelőtt történtek? Hogyan lehetett a szocializmus idején egy kápolna a kortárs művészet helyszíne? Egyáltalán, hogyan lehetett megteremteni egy ilyen szabad szellemű helyet a hetvenes évek Magyarországán? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a füredi tárlat.

A hangulatos Vaszary Kávézó és Kertben rendezendő irodalmi beszélgetések és könyvdedikálások mellett ezúttal is megvásárolhatók lesznek az idei könyvhét újdonságai. A kitelepülő Líra könyvesboltnak köszönhetően, szabadtéri olvasószobát találnak majd, de kedvükre válogathatnak a program borászatainak (Lídia Borház, Gyukli Pince, Balogh Pince) kínálata között, sőt, mindegyik pincészet borbemutatót is tart. Akinek nem elég a könyv és a bor, azok kézműves sajtokat kóstolhatnak Szentantalfáról.

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> VESZPRÉM NYITJA A 94. KÖNYVHETET

>> TIZEDJÉRE FESZTIVÁLOZNAK A MAGYAR TAVAK