Ismét geotúra indul a csobánci várhoz és kőtengerhez


2024.02.06 - Balatonica
erdő túrázó térkép

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park február 10-én induló geotúráján a résztvevők ismét meghódíthatják az egyik legszebb vulkáni tanúhegyünk, a Csobánc várral megkoszorúzott csúcsát, majd egy eldugott, de annál különlegesebb kőtengert fedezhetnek fel. A hőmérséklet egész héten bőven 10 fok felett várható, kiránduláshoz ideális.




A kiránduló csoporthoz csatlakozók a Csobánc lábától indulva felkaptatnak a különleges hangulatú várat hordozó és lebilincselő panorámával kecsegető hegytetőre. A felfelé vezető ösvény is tartogat számukra kultúrtörténeti és földtani látnivalókat: elhagyva a „Rossz-templom” néven elhíresült 13. századi omladozó falú épületet, kanyargós úton, lávafolyáson és bazaltoszlopok elmosódottan látható sokszögletű tetején lépkedve érnek el a hegytetőn magasodó várhoz, melynek falaiban visszaköszönnek a tanúhegy sötétszürke vulkáni kőzetei. A túravezető segítségével felelevenítik a vár dicső történelmi múltjának legérdekesebb fejezeteit.

A csoport a legmagasabb ponton képzeletben visszautazhat az időben több millió évet, illetve megcsodálhatja a Papsapka-kövek névre hallgató kőtengert. A geotúra érint egy kuriózum-számba menő, homokkőben kialakult kis barlangot is. A program után felnőtt résztvevők számára lehetőség nyílik a Tapolcai-tavasbarlang kedvezményes látogatására.

 

 

Forrás: HírBalaton / bfnp.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOVÁ KIRÁNDULJUNK EGY NAPRA? ÉSZAK ÉS DÉL

>> RITKA HATTYÚK TŰNTEK FEL A KIS-BALATONNÁL