Ritka hattyúk tűntek fel a Kis-Balatonnál


2024.02.05 - Balatonica
hattyú vízbe bukik

Hat-hét élő hattyúfajt különítünk el a tudomány mai állása szerint. Ezek közül a bütykös és az énekes hattyúval találkozhatunk leginkább hazánk területén. A napokban azonban három darab úgynevezett kis hattyút is lencsevégre kaptak a Kis-Balatonnál.




A kis hattyú (tundra swan) Eurázsia északi területein költ, más kóborló hattyúnál többnyire északabbra. Főleg lápos, fátlan tundrák kisebb tavain telepszik meg. Fészkét lehetőség szerint kis szigetre építi. 35 napig kotlik 3-5 tojásán. További másfél hónap telik el, míg a fiókák teljesen röpképessé válnak. Főleg vízinövényeket fogyaszt, de emellett a szárazföldön is előszeretettel legel, valamint kis mennyiségű állati eredetű táplálékot is eszik. Csőre a tövén félkörívesen citromsárga, a többi fekete, a nyári lúdnál valamivel nagyobb, de a nálunk telelő hattyúk méretének csak a kétharmada, így könnyű megkülönböztetni őket.

 

 

A kis hattyú észlelésekre vonatkozóan országosan is 60 alatti az eddigi előfordulások száma. A kétezres évekig nagyon ritkának számított hazánkban, ám azóta szinte minden télen előkerül, néhány magányos példány és kisebb csapatok (családok) formájában, de még mindig hitelesítendő fajnak számít, azaz előfordulását minden észlelésnél bizonyítani szükséges.

Zalában ez az első hiteles előfordulása a fajnak. Madarászok megfigyelései szerint január 29-én a Sármellék alatti Kenderáztató-csatorna menti berekben, a 76-os főút mellett 3 kis hattyú tartózkodott egy rövid ideig. Este az Ingó irányába repültek be. 30-án ez a víz teljesen lefagyott, a madarak Zalaváron kerültek elő, a Bárándi-vízen, 31-én viszont már hiába keresték őket.

 

Forras: sokszinuvidek.24.hu, Fotó: Wikipedia (Maga-chan)

KAPCSOLÓDÓ

>> EGY HATTYÚPÁR MEGHATÓ RAGASZKODÁSA

>> HOGYAN HASZNOSÍTHATÓ A KIS-BALATONBÓL KINYERT ISZAP?