Hogyan lehetünk fittek egy hosszú életen át?


2023.08.17 - Balatonica
idős néni szembe fotóz

Egy amerikai neurológus saját tapasztalataira alapozva most megmondta, hogy mi garantálja az egészségben töltött hosszú nyugdíjas éveket. A lényeg abban áll, hogy a nyugdíjas szót kell újraértelmeznünk.




Howard Tucker Guiness világrekorder, ő a világ legidősebb praktizáló orvosa cím birtokosa. A koreai háborúban - 1950–1953 között - vezető neurológusként szolgált az amerikai hadseregben, hamarosan dokumentumfilm jelenik meg róla, de aktív a TikTokon és az Instagramon is.

Howard több mint 70 éve praktizál. Az, hogy elméje még mindig friss, szerinte jó génjeinek köszönhető, de van olyasmi is, amit bárki megtehet. Az, hogy egyáltalán nem megy nyugdjba. Tucker ma is munkába jár, felesége, Sara akivel 66 éve él együtt, 89 éves, ám ő is praktizál. Szerintük mindig keresni kell az új kihívásokat is, így Tucker a 60-as éveiben jogi tanulmányokat folytatott. 

Tudományos kutatások szerint a nyugdíjas évek semmittevése rontja a kognitív képességeket: a koncentrálást, az emlékezést, a gondolkodást. A szellemi munka mellett segítenek ezeket karban tartani a személyes kapcsolatok is.

 

Forrás: naphíre, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOSSZÚ ÉLETRE VÁGYSZ? OLVASS KÖNYVEKET!

>> A KÁVÉZÁS A HOSSZÚ ÉLET KULCSA