Hamarosan újra a Csavargőzös fedélzetére léphetünk


2023.04.16 - Balatonica
Balaton Csavargőzös Műemlékhajó

A 151 éves boglári Csavargőzös Műemlékhajó a téli szünet után április 30-ától ismét fogadja a látogatókat. Az egykor Balatonboglár és Révfülöp között szolgálatot teljesítő gőzhajó 2012 óta a parton horgonyoz, hogy tematikus kiállításokkal és kulturális rendezvényekkel szórakoztassa a hajózás szerelmeseit.




A Balaton első csavargőzös hajója jelenleg kiállítóhelyként látogatható a balatonboglári kikötőben. Ahogy a 2012-es avatás óta minden évben, úgy idén április végén is vidám szezonnyitóval indul a nyári programsorozat. Ha a nyitó party annyira nem is, a további programok minden bizonnyal az egész család számára kínálnak élményt. Nem hiába került bele a boglári látogatás a Brúnó a Balatonon második kötetébe.

 

 

A Balaton Csavargőzös másfélszáz éves története önmagában kalandregénybe illő. 1872-es építése után szolgált a Balatonon és a Dunán, Magyarországon és Ausztriában, hajtotta gőzgép és dízel motor. Az 50 fő befogadására képes utasszállítót Zala-Somogy néven rögzítették, majd hívták Alexandrának, Mohácsnak, Irmának, sőt FK-312-nek, habár már a legelső híradásokban utaltak rá Balatonként, ahogyan ma ismerjük. A balatoni évek után átkerült a Dunára, később elárverezték, leégett, mígnem végül újjászületett szülőföldjén, a magyar tenger partján. 

Ma méltó környezetben, felújítva ismerteti meg az ide látogatókkal a balatoni gőzhajózás történetét. És hogy mit láthat, aki ellátogat a Csavargőzösre? A hajócsavar, az eredeti meghajtó tengely, az új kormányosi állás, a régi egyenruha, a minigőzgép és a játszó orrész mind-mind egyedülálló érdekességek. Ezen felül számíthatunk még időszaki kiállításokra és tematikus rendezvényekre is a kora tavasztól késő őszig tartó nyitvatartás alatt.

 

Forrás: likebalaton, Fotók: Csavargőzös Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> HAJÓZÁSTÖRTÉNETI CSEMEGE AZ EGÉSZ CSALÁDNAK

>> HÚSVÉTKOR INDUL A BALATONI HAJÓZÁSI SZEZON

>> ÚJ DOKSIBAN SZURKOLHATJUK VÉGIG A KÉKSZALAGOT