Ezek mind erdőrezervátumok


2023.03.22 - Balatonica
fénylő pillangók és gombák az erdőben

Az erdők nemzetközi világnapját 2023-ban az ERDŐK ÉS AZ EGÉSZSÉG mottó köré szervezik, kiemelt figyelmet szentelve az erdőrezervátumok hiánypótló szerepének. A magyarországi hálózat 63 önértékű rezervátumot különít el, ezek közül kilenc a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozásában áll. Lássuk, mi minden található bennük!




Mi is az, hogy erdőrezervátum?

Hazánkban az 1990-es években kezdődött meg az erdőrezervátum-hálózat létrehozása. Ezek olyan erdős területek, ahol változatos erdőszerkezetű, gazdag és különleges növény- és állatvilág figyelhető meg, köszönhetően annak, hogy az együttélésük természetes dinamikát mutat. Értelemszerűen védett területekről beszélünk, ahol minden emberi tevékenységet végérvényesen beszüntettek, annak érdekében, hogy az erdő természetes folyamatai zavartalanul és hosszú távon érvényre juthassanak és azok megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak.

 

Mi az erdőrezervátumok fő célja? 

A program hosszú távú gyakorlati haszna, hogy a természetvédelmi célú erdőkezelés és a természetközeli erdőgazdálkodás a mai gyakorlatnál jobban építhet az erdő természetes folyamataira, az erdő spontán felújulására és természetes faállomány-szerkezetére, amelynek ugyanúgy része a famatuzsálem, a kidőlt vagy álló holt fa, a koronaszintben megjelenő lék, a sok elegyfafaj, mint a nagy gazdasági értékkel rendelkező szálfa. Feladata még, hogy az ismereteket összesítse és közvetítse az arra fogékony társadalmi csoportok felé. Emellett minden országnak a saját felelőssége, hogy a csak rá jellemző erdőtársulásokat felvonultató erdőállományokból országos hálózatot alakítson ki, és ezáltal az európai rendszerbe is beillessze a megőrzendő helyi természeti értékeket.

 

 

Hol keressük a balatoni erdőrezervátumokat? 

Külső Somogyban közvetlenül a Balatontól délre található Vaskereszt, ahol főleg virágos kőris, molyhostölgy, néhol cser nő. A Zalai-dombságban van Vétyem (legértékesebb növénytársulásai a bükkösök), Remetekert (kocsánytalantölgyes-bükkös-gyertyános elegyes), és Csörnyeberek (páfrányos égerláp erdőkkel, számos értékes lágyszárú növényfajjal, több védett madárfajjal). A Bakonyban bújik meg Tátika (két vulkáni kitörés hozta létre, koros fái 210-220 évesek), a változatos tájszerkezetű Tóth-árok, a sziklakibúvásokkal tűzdelt Somhegy, a Bakonyalján pedig a beszédes nevű Fehér-sziklákat találjuk. Végül a Balaton-felvidéki karszterdők növényritkaságaiért (pl. zergevirág) a Keszthelyi-hegységbe, a Virágos-hegyre kell elmennünk.

 

Forrás: bfnp.hu, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOVÁ KIRÁNDULJUNK EGY NAPRA? ÉSZAK ÉS DÉL.

>> NYÍLIK A TÉLTEMETŐ, PUSZTUL A KŐRIS

>> JÁTÉKOK A HÉVÍZI VÉDERDŐ ZÖLDJÉBEN