Nyílik a téltemető, pusztul a kőris


2023.03.09 - Balatonica
út kőrisfákkal két oldalt

Odakint inkább még a téli hidegeket érezzük, a természet azonban már javában készül a tavaszra. A hóvirág mellett nyílik a mézsárga téltemető, azonban a kőriseket országszerte megtizedelte a változékony időjárás miatt kiújuló gombafertőzés, sorra dőlnek ki. Egy videós stáb az aszófői természetvédelmi területen filmezte a márciusi erdőt.




Aszófő község megközelítőleg Balatonfüred, Tihany és Örvényes metszetében található, természetvédelmi területe fontos értéket képvisel. Az Öreg-hegy dolomit alapkőzetén és az onnan lejtő völgyben gazdag vegetáció jelent meg, amelynek jelentős részét ugyan a fenyőtelepítés elpusztította, de így is megmaradt jó néhány ritka faj, amiért érdemes a környéken kirándulnunk. Február-március tájékán nyílik az élénk sárga téltemető (Eranthis hyemalis), amely Magyarországon 1982 óta védett. Az áttelelő poszméhek a téli hidegben is képesek beporozni ezeket a virágokat, így elsőként bújnak elő a száraz aljnövényzetből, és a többnyire még kopár erdőtájban varázslatos látványt nyújtanak a messzire nyúló virágszőnyegek. Nem sokkal később csatlakoznak hozzájuk a kisvirágú hunyor halványzöld foltjai és a kékes-lilás árnyalatú májvirág.  Ezek a finom kis virágok a gyertyános tölgyek árnyékában érzik védve magukat. A márciusi hétvégék kedvelt szabadtéri programja bejárni a környékbeli tölgyeseket.

Egy másik impozáns fafajta, a magas kőris (Fraxinus excelsior) azonban rossz, legyengült állapotban várja a tavaszt. A 20-40 méterre is megnövő lombullatók törzsét országszerte (így az aszófői területen is) megtámadta a szú, ami akkor lehetséges, ha a fa már nem tud védekezni, tehát eleve rosszul van. A pusztulást alapvetően gombák okozzák, amelyek a fa gyökerét támadják meg. A még élő fák gyökerestül fordulnak ki a talajból, és sajnos gyógyítani sem lehet őket. A gombák spórával szaporodnak, azokat pedig viszi a szél, tehát a fertőzés gyorsan terjed. A kőrisek az elmúlt évek aszályos időjárása miatt váltak kevésbé ellenállóvá a gombákkal szemben. A kőrisek helyét más fafajok veszik át.

 

 

Forrás: füredtv, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FEBRUÁRI MELEGREKORDOT MÉRTEK

>> LAPPFÖLD: MENTHETŐK A TŰLEVELŰ ŐSERDŐK?