Elsöprő jazz energiák zúgnak be Veszprémbe


2023.09.28 - Balatonica
jazz fesztivál zebrás poszter

A veszprémi EKF-év egyik utolsó nagy dobása lesz a VESZPRÉM JAZZ FESZTIVÁL november 16. és 19. között. Nemzetközi sztárokat és fiatal magyar jazzistákat egyaránt vendégül látnak. A négy nap alatt közel 30 koncerttel várják a műfaj rajongóit a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain.




Teljes lett a VESZPRÉM JAZZ FESZTIVÁL 2023-as programja, a fellépőket a Recorder zenei portál segít bemutatni. Az első ránézésre látszik, hogy a nemzetközi sztárok mellé a határműfajokkal kísérletező progresszívebb előadókat is elhozzák a szervezők. A Hangvilla és az Expresszó színpadain többek között Erik Truffaz, a Scary Pockets, Manu Katché, Bill Frisell, Jojo Mayer, a Boticelli Baby, The New Mastersounds, a Kéknyúl, és a Nagy Emma Quintet fogják váltani egymást, míg a Papírkutyában a Snétberger Alapítvány növendékei adnak ingyenes koncerteket. Minden fontos infromációt megtaláltok a kétnyelvű honlapon. Mutatunk egy pici ízelítőt a lenyűgöző sokféleségből:

 

A fesztivált a magyar közönség egyik kedvenc trombitása, Erik Truffaz nyitja, aki a poszt-bop, a modális, a fúziós, az elektronikus, a hip-hop, a rock, a pop és a globális népi hagyományok nu-jazz ötvözésének úttörője.

 

Őt a világ legnevesebb jazzgitárosainak egyike, a Grammy-díjas Bill Frisell és Triója követi. A legnagyobb zenészekkel és énekes előadókkal dolgozik együtt, jellegzetes effektjei és „éneklő” játéka a védjegyévé váltak.

 

A szombati napot a dobos legenda, Jojo Mayer nyitja, aki Me/Machine elnevezésű szólóprojektjében azt vizsgálja, hogyan tud egymással szimbiózisban létezni az ember és a digitális technológia.

 

Izo FitzRoy a blues, a gospel és a soul műfajokat sajátosan átformáló londoni énekesnő, aki a brit főváros zenei színterének egyik legerősebb kortárs hangja. Legújabb albumán a 21. századi, egyedülálló nők sorsáról énekel.

 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kiemelt célkitűzése volt, hogy a jól csengő Zene Városa címhez is igazítsa a fesztiválkínálatot. Az elmúlt évben sor került blues, kórusműbalkáni, elektonikus programokra, ráadásul mindegyik nemzetközi színvonalon zajlott, a 20. VeszprémFest pedig a komolyzene és a könnyűzene legnagyobb ágyúit vonultatta fel a fesztiválozóknak. Mostantól abban bízunk, hogy mindez hagyományteremtő erővel bírt, azaz a következő években is hasonló élményekben lesz részünk.

 

Forrás: recorder.blog.hu, Fotó: FB-esemény

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY NÉZETT KI AZ IDEI JAZZPIKNIK

>> ESTI ZENÉK A TÖKÉLETES ELLAZULÁSHOZ