Éneklő Magyarország: kórusok jelentkezését várják!


2023.03.13 - Balatonica
illusztráció női énekkarról

A Dalvölgy Veszprém 2023 – Éneklő Magyarország a Kárpát-medencei magyar és hazai kórusoknak teremt egyedülálló találkozási lehetőséget, kiegészítve karnagyi kurzussal, kortárs művek ősbemutatójával. A zenei ünnepre amatőr kórusok jelentkezését várják március 15-ig. Dalra fel!




A Magyar Kórusok találkozóját Veszprém Város Vegyeskara szervezésében tartják idén június 1. és 4. között. A rendezvényen felvonuló énekkarok június 3-án egyedülálló közös éneklést adnak elő neves karnagyok közreműködésével: ez lesz a Dalvölgy – Éneklő Magyarország produkció.

 

 

A négy napos zenei programot karnagyi kurzus, szakmai műhelyek, kortárs művek ősbemutatói teszik teljessé. A karnagyi kurzusokon a kultúrafinanszírozás és kórusszervezés témakörében szervezett beszélgetéseken túl nyílt próbákra, a határon túli dalos közösségek bemutatkozására és módszertani bemutatókra kerül sor. A szervezők tervei szerint a rendezvénysorozat végén, a műhelyek anyagainak kottagyűjteményéből elkészül egy Veszprém 2023 kórusrepertoár és daloskönyv. A program részeként zeneszerzői pályázat jóvoltából, a fesztivál számára írt számos ősbemutatóra is sor kerül. A kórusok énekelni fogják Szirtes Edina Mókus, Virágh László, Bánó Tamás Barnabás, Horváth Márton Levente, Másik János, Tóth Péter, Kecskés D. Balázs, és Balogh Máté átiratait, illetve új műveit.

A kórusok ünnepe a nagyközönségnek is egyedülálló koncertélményeket biztosít. A rendezők szándékai szerint a találkozóra érkező kórusok közös fellépése mellett a közönség számára is nyitott tematikus műhelykoncerteket olyan szakmai újítások alapozzák majd meg, amelyek hosszú távon járulnak hozzá a kórusmuzsika közvetítésének kreatív megújításához, a közösségi élmények megerősítéséhez. Hasonló eseményre hosszú ideje nem volt példa a veszprémi, de a hazai kóruséletben sem. A programokra a belépés ingyenes lesz. 

A kórusok jelentkezését március 15-ig ezekkel a részletekkel várják.

 

Forrás: veszprembalaton2023.hu, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> LÉLEKSIMOGATÓ ZENÉK CSÍPŐS ŐSZI NAPOKRA

>> VILÁGSZTÁROKKAL ÜNNEPEL A 20. VESZPRÉMFEST