Disznózsírt fogyáshoz? Nem kizárt!


2022.12.08 - Balatonica
malacok alszanak az ólban

Jaj de rosszak a nehéz-zsíros ételek, szeretjük mondogatni. De milyen zsírokra gondolunk ilyenkor? Valójában a természetes, nem feldolgozott állati zsírok, így a hagyományos magyar receptekben előszeretettel használt disznózsír sokkal kevésbé károsak, mint a finomított növényi étolaj. Soroljuk az okokat.




Telített versus telítetlen

A sertészsír szobahőmérsékleten szilárd, de könnyen kenhető alapanyag, íze a töpörtyűéhez hasonlít. Ami az egészségünk szempontjából fontosabb, hogy javarészt a telített zsírsavak közé tartozik (máskülönben a pálma- és kókuszolaj és a tejtermékekből származó zsírok is azok), amit a telítetlen zsírsavakban gazdag természetes növényi olajoknál (pl. olíva, olajos magvak, stb.) hagyományosan károsabbnak gondolt az egészségügy, egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy az iparilag tartósított olajtermékek (transzzsírok) a legrosszabbak. Az egész vita a jó és rossz koleszterinről szól, lévén hogy az előbbi csökkenti, az utóbbi növeli a gyulladásokat a szervezetünkben. A disznózsírban mindenesetre nulla transzzsír van.

 

D-bomba

A szabad levegőn, elegendő napfényen tartott disznókból kinyert zsírban magas a D-vitamin tartalom. A bezártság évei óta kívülről fújjuk, hogy mennyire fontos a D-vitamin bevitel, ha másért nem is, a szezonális hangulatingadozások ellen. Máskülönben a csontjainkra, izmainkra, és úgy általábban az egész immunrendszerünkre jótékony hatással van.

 

Nem ég oda

A disznózsír magas égéspontú zsír, így kevésbé valószínű, hogy megperzselődik alatta az étel. Ez nem csak a kezdő szakácsoknak jó hír. Az odaégett olajban szabad gyökök szabadulnak fel, és azok sajnos megintcsak növelik a gyulladásokat, ezáltal mindenféle problémákat okoznak. A növényi olajok ismételten csak addig előnyösek, amíg valamely kémiai reakció nem fordítja az egészségünkre káros hatásúvá őket.

 

Ízsemleges és fenntartható

Az egzotikus olajokhoz képest nem telepszik rá sajátos ízével a benne kisütött ételekre. És amit szintén érdemes megfontolnunk, hogy nem kell a fél világon át utaztatnunk, hogy az asztalunkra kerüljön, hiszen helyben is elérhető jó minőségben.

 

És akkor hogyan fogyaszt?

Az állati eredetű zsírok önmagukban természetesen nem fogyasztanak. Hiába kiáltották ki a disznózsírt (a szárnyasokon kívül) a legjótékonyabb állati zsírnak, fogyasztása mértékkel tanácsos. A lehetséges fogyással kapcsolatos elmélet arra vonatkozik, hogy disznózsírt többnyire házias ételekhez használunk fel, tehát amit mi magunk főzünk frissen, nem előre csomagoltan vesszük meg a szupermarketban. Minél kevesebb finomított, tartósított, iparilag feldolgozott készterméket fogyasztunk, annál sikeresebben tudjuk kordában tartani a testsúly kilókat. Tehát inkább egy evőkanál disznózsírban megforgatott sült zöldségtál, mint egy csillogó papírú protein szelet.

 

Forrás: NPR, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> MI SEGÍT A MÁSNAPOSSÁGON?

>> SPORTOLJ FŐZÉSSEL ÉS KERTÉSZKEDÉSSEL!