Mi segít a másnaposságon?


2022.10.31 - Balatonica
jégkockák pohárban

Ha az elmúlt napok bulizással teltek pompázatos Halloween kosztümökben, és most kanyarodna rá a hétvége a családi együttlétekre, az alábbi tanácsok épp jól fognak jönni. Máris egy tévhit elhessegetése: a másnaposságot nem gyógyítja a másnapi alkohol. Akkor viszont mi segít?




TOJÁS

A tojás olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek segíthetnek eltávolítani az acetaldehidet a szervezetből. Az acetaldehid az alkohol lebontása során keletkezik. Ha sokat iszunk, szervezetünk nem tudja elég gyorsan lebontani. A túl sok acetaldehid (mostanra megtanultuk a nevét) a vérben összefüggésbe hozható a másnaposság tüneteivel, mint a fejfájás, izzadás, hányinger.

 

BANÁN

A banán jó káliumforrás (csakúgy az avokádó, a spenót, a lazac és a főtt krumpli), amely alkoholfogyasztás során túlzottan kimerülhet a szervezetünkből. Egy banán 425 milligramm káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi érték körülbelül 12%-a, segítségével orvosolhatjuk a tipikus tüneteket egy átmulatott éjszaka után, így a fáradtságot, a fejfájást, az izomgörcsöket.

 

SÓS NASIK

A sós nassolni valók segíthetnek a szervezet nátriumszintjének pótlásában, amely szintén megcsappan egy-egy nagy ivászat után. Jótékony hatásukat legtöbben már ivás közben is tapasztaltuk. Ugyanígy a magas nátriumtartalom miatt tud javítani a helyzetünkön, ha olajbogyót, bizonyos savanyúságokat vagy egy forró tál tésztalevest veszünk magunkhoz.

 

SZÉNHIDRÁTOK

A szénhidrátok segítenek megemelni a vércukorszintet, ami segít enyhíteni a másnapossághoz gyakran társuló fáradtságot és a gyengeséget. Azonnali hatása lehet egy szelet pirítósnak akár. Vagy választhatjuk az egészségesebb, összetett szénhidrátokat, mint például a zabpelyhet és a barnarizst, utóbbihoz a tuti hatás kedvéért keverhetünk babot és zöldségeket is.

 

VÍZ

Ez a közhiedelem nem téves. A kiszáradás ugyanis a másnaposság egyik fő oka. A folyadék (elsősorban mentes víz) fogyasztása segít enyhíteni a kiszáradás tüneteit, például a szájszárazságot, a szédülést és a fáradtságot. A kávé sokaknál segít enyhíteni a nehezen múló fejfájást.

 

 

Forrás: Insider, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> CSAKIS EZT FOGYASZD LEFEKVÉS ELŐTT!

>> VEGÁN ÉTREND: KINEK JÓ, KINEK NEM?