A Keszthelyi-öbölből egyetemi evezős központ válhat


2024.02.22 - Balatonica
evezés a sötétben

A Georgikon Campuson régre nyúló, komoly hagyománya van az evezésnek. A sportág további népszerűsítése és az utánpótlás kinevelése céljából a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megállapodást írt alá a Magyar Evezős Szövetséggel.




Magyarországon jelenleg csak néhány egyetem rendelkezik vízi sportolásra alkalmas telephellyel. Azonban az egyetemi evezés felívelő pályára lépett. A Magyar Evezős Szövetség eddig 10 intézménnyel kötött együttműködési megállapodást, ezek között már a MATE is szerepel. A hallgatóknak a vízi edzések mellett tornatermi és ergométeres felkészítésre is lehetőséget biztosítanak. A versenyzők több bajnokságban képviselik az egyetemet. Részt vesznek az Ergométer Országos Bajnokságon, illetve a Balatonon rendezett Regatta Országos Bajnokságon is. Ezeken a megmérettetéseken számos kiváló eredményt értek már el. A regatta mellett egyéb evezési, kajakozási lehetőség is biztosított a campus saját vízitelepén.

Hosszú távú cél, hogy a Keszthelyi-öböl evezős központ legyen. Kovács Zoltán, a MATE Testnevelési és Sport Intézet igazgatója elmondása szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpiára bekerült új olimpiai sportágként az evezős szakág egyik versenyszáma, a beach sprint. És történetesen a Keszthelyen található területek tökéletesek ezen versenyszám lebonyolítására, versenyszervezésére. Úttörőként először Magyarországon egyetemi beach sprint versenyt fognak  szervezni és ha lesz rá támogatás, akkor nemzetközi színtérre is kinyitják a keszthelyi versenyt.

A Magyar Evezős Szövetség egyébként 54 év után szervez újra Európa-bajnokságot és olimpiai kvalifikációs regattát, ami áprilisban lesz Szegeden. 

 

 

Forrás: tvkeszthely.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EVEZÉSHEZ FELÁLLNI!

>> TIZEDJÉRE FESZTIVÁLOZNAK A MAGYAR TAVAK

>> A BUDAPEST BOAT SHOW DÍSZVENDÉGEI A BALATONI VITORLÁSOK