Evezéshez felállni!


2022.04.22 - Kertész Anna
Evezéshez felállni!

Pár éve még azt vizslattuk, hogy hol hagyták a vitorlájukat vagy hogy hogy keveredtek ide a velencei lagúnákból. Mára nemcsak megszoktuk az állva evező SUP-osok látványát, de egyre többen pattannak deszkára minden korosztályból. A Stand Up Paddle hazai története a Tihanyi-félszigetről indult, itt üzemel több mint tíz éve az első balatoni SUP központ, amelynek egyik tulajdonosát kérdeztük arról, ki mindenkinek ajánlott ez az izgalmas, de biztonságos szabadidős sportot.




Ritka jó szabadidős elfoglaltság a SUP-ozás. A legvagányabb vízi sportágakat - a szörfözést, kenuzást, hullámlovaglást - ötvözi, mégis bármilyen testalkattal, szinte bármilyen korosztály számára élvezetes és biztonságos sport, amely hamar elsajátítható, majd az igényeinkre szabható. Sebesen suhanhatunk vagy lassú túrákat tehetünk a deszkán állva, de ringatózhatunk is rajta a naplementében gyönyörködve. Ha elfáradunk, ülve evezhetünk tovább, és akár kisgyereket vagy kutyát is magunkkal vihetünk a vízi kalandra. Nem telik hónapokba, mire fennmaradunk a deszkán, pár óra alatt megtanulhatjuk a SUP használatát - akár már a legközelebbi hétvégén, ha a Balatonnál járunk.


Forrás: SUP Center Balaton

A SUP Center Balaton már áprilistól várja az állva evezésre vágyókat. Tavasszal és kora nyáron szombatonként és vasárnaponként, júliustól pedig minden nap indul oktatás, amely egyórás szárazföldi eszköz- és technikai bemutatót, valamint támogatott vízreszállást, illetve további egy órában önálló, de felügyelt evezést foglal magában.

A tulajdonosok Király Hetti és Andreas Novotny az év 12 hónapjában vízen vannak, tavasztól őszig a Balatonon, a maradék időben pedig Dél-Afrikában - ahova a szörf szeretete vezette el őket 25 évvel ezelőtt.

Andreas 32 éve telepedett le Magyarországon, azóta vezeti a Balaton első szörfiskoláját Tihanyban. Feleségével, Hettivel 2011-ben hozták el a centrumba Dél-Afrikából az ott - és Hawaiiról indulva világszerte - egyre népszerűbb SUP-ot. Magyarországon elsőként teremtettek lehetőséget az új sport kipróbálására. 

Forrás: SUP Center Balaton

Az első pár évben nem nagyon volt ismert itthon a SUP-ozás, furcsán néztek ránk, hogy miért állunk, meg hol a vitorlánk, és miért jó ez egyáltalán. Aztán ahogy egyre többen próbálták ki, egyre többen is szerették meg - idézi fel Király Hetti, aki szerint az az oka a SUP egyre nagyobb népszerűségének, hogy bárki nagyon hamar rá tud érezni az ízére. - Gyorsan sikerélményt ad, nem úgy mint a búvárkodás vagy a windsurf, amelyeknél hosszú idő, mire az ember eljut egy olyan szintre, hogy élvezni is tudja. A SUP-ozás lényegében két óra alatt megtanulható, és mindenki úgy használhatja, ahogy az az igényeinek megfelel.

Mert a SUP olyan, mint Gombóc Artúr csokijai. Van hullámos és sima vízre való, verseny és túra, egy-két és akár tíz személyes is. Jógázhatunk rajta vagy szállíthatunk vele útitársakat. Tempósan mehetünk vagy lágyan ringatózhatunk. Még rehabilitációs célokra is használható.

Érdemes jobb minőségű márkát választani - mondja Király Hetti. - Mi a felfújható deszkák ferrarijával dolgozunk, az oktatáshoz is ilyet biztosítunk. Az olcsó gumimatracszerű eszköz kedvét szegheti az embernek, mert azon nehezebb egyensúlyozni.

A SUP tényleg bárkinek, mindenkinek való. Hetti maga is oktat, beszámolója szerint 7-8 éves kortól már könnyen elsajátítják a gyerekek, és van 80 feletti vendégük is, akinek ők tanították meg az állva evezés fortélyait és azóta is lelkesen gyakorolja a sportágat.

Forrás: SUP Center Balaton

Elérhető nálunk 250 kilóig terhelhető egyszemélyes deszka is, így az alkat sem lehet hátrány” - magyarázza az edző hozzátéve, hogy még a derékfájósoknak is kifejezetten ajánlott ez a fajta mozgás. 

A SUP-ozás legnagyobb vonzereje a könnyű elsajátíthatóság mellett Hetti szerint az, hogy a természetben használható. „Megnyugtató a víz közelsége, mozgása, a madárcsicsergés. Én például nagyon szeretek a nádasban tekeregni. Egy 2-3 órás, 4-5 kilométeres túrát bárki tud velünk teljesíteni. Ahogy elhagyjuk a Központot, természetvédelmi területen találjuk magunkat, teljes nyugalomban, csodálatos környezetben. Jó időben megállunk fürdeni, ha később indulunk, akkor lehetőségünk van a naplementében gyönyörködni.

Borítókép: SUP Center Balaton