Mi mást ünnepel a világ augusztus 20-án?


2023.08.20 - Balatonica
egy tálca pezsgő bor

Meglepő felfedezés az életben, amikor először eszmélünk rá, hogy a szülinapunk mások szülinapja is. Akármilyen hihetetlen, augusztus 20-án a világ különböző pontjain úgyszintén ünnepelnek, habár mindenfelé más és más apropóból.




AZ AMERIKAI RÁDIÓ NAPJA

Az első amerikai rádióadást 1901-ben rögzítették, amikor is Cornwallból (Anglia) Cape Code-ba (Massachusets) az óceánon át "üzenték" az S betű morzekódját az újonnan feltalált rádiókészülékek segítségével. Az 1910-es évek végére már rendes rádióműsorok voltak foghatók. Detriot városa például 1920. augusztus 20-án indította el az első rádiócsatornáját, és az 1990-es évek óta ezen a napon egész Amerikai a rádió aranykorát ünnepli, ami a podcastok hihetetlen népszerűségének köszönhetően újra kézzelfogható. Nem beszélve az olyan szuper online rádiókról, mint a Balatonica :)

 

A SZÚNYOGOK NAPJA

Valójában a malária elleni védekezés napját tartjuk augusztus 20-án, tehát még véletlenül sem ünnepli senki a szúnyogokat. Sir Ronald Ross 1897-ben fedezte fel az összefüggést a szúnyogcsípés és a malária nevezetű fertőző, a mai napig életveszélyes megbetegedés között. Talán kevesen tudják, de a malária ellen a mai napig nincsen vakcina fejlesztve, emiatt az érintett területeken (például Arfika és India) évente nagyjából 435 ezer ember hal bele a fertőzésbe. Ezen a napon egyrészt rájuk, másrészt a helyzet súlyosságára emlékezünk. A szúnyogokat pedig nyugodtan csapjuk le!

 

A CSOKIS-PEKÁNDIÓS ÉDESSÉGEK NAPJA

Első hallásra elgondolkodtató, hogy miért van egy furcsán hangzó receptnek külön ünnepnapja, de ha belegondolunk az alapanyagok történetébe, rájövünk, hogy ez az egyedi ízvilág az amerikai kontinens régmúltjának az ízlenyomata. A pekándió ugyanis az egyetlen diófajta, amit az őslakos indiánok fogyasztottak, a nevet is ők adták a növénynek. A csokoládéról pedig köztudomású, hogy a kakaóbab gyógyító hatásának köszönhetően több ezer éven át volt az "istenek itala" az ősi mezoamerikai civilizációkban. A kettő adalékanyagot ugyanakkor először a 20. század elején keverték össze és írtak róla receptkönyvekben. Ezek szerint annyira jó ötletnek tűnt, hogy rögtön ünnepnapot is avattak nekik.

 

És ha már a szülinaposokkal kezdtük, ne feledjük, hogy olyan történelmi és popkulturális nagyságok megszületését ünnepeljük ezen a napon, mint Thomas Corneille, francia lexikográfus (1625), Bernardo O'Higgins, Chile 1818-as függetlenségének kivívója (1778), Fabian Gottlieb von Bellingshausen, az antarktiszi kontinens hivatalos felfedezője, aki 1820-ban ugyan csak a hajóból figyelte meg a jégvilágot (1779), Josef Strauss, osztrák zeneszerző és karmester (1827), Benjamin Harrison, az USA 23. (republikánus) elnöke (1833), Juliaan De Vriendt, flamand festő (1842), H. P. Lovecraft, amerikai horror szerző (1890), Salvatore Quasimodo, Nobel-díjas olasz költő (1901), Eero Saarinen, finn-amerikai építész (1910), Robin Oakley, a BBC politikai szerkesztője (1941), Isaac Hayes, amerikai soul énekes-zenész (1942), Rajiv Gandhi, Indiai miniszterelnöke (1944), Robert Plant, a Led Zeppelin vokalistája (1948), David O. Russell, amerikai filmrendező (1958), Klas Ingesson, svéd válogatott labdarugó (1968), Ke Huy Quan, friss Oscar-díjas vietnámi-amerikai színész (1971), Amy Adams amerikai színésznő (1974), Sáfár Szabolcs, magyar válogatott kapus (1974), Jamie Cullum, angol dalszerző-énekes (1979), Ben Barnes, angol moziszínész (1981), Joshua Kennedy, ausztrál csatár (1982), Mijaín López, négyszeres olimpiai aranyérmes kubai birkózó (1982), Andrew Garfield, brit-amerikai színész (1985), Demi Lovato, amerikai énekesnő (1992)... vagy épp Miracle, a csodaszámba menő fehér színű nőstény bölény (1994). Van tehát kit-mit ünnepelni!

 

Forrás: daysoftheyear, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIBŐL LETT A TŰZIJÁTÉK?

>> INNEN NÉZD A BALATONI TŰZIJÁTÉKOKAT!