Miből lett a tűzijáték?


2023.08.18 - Balatonica
csillagszóró kézben

Az első Szent István napi tűzijátékról 1829-ből van feljegyzés. A tűzijátékok világtörténete azonban ennél jóval régebbre, több ezer évre nyúlik vissza. Villantsuk fel ennek a megunhatatlan tömegszórakoztatásnak a történelmi fénypontjait!




A kínaiak szerencséje

A tűzijáték feltalálása tulajdonképpen két véletlennek köszönhető, és mindkettő a császárkori Kínához köthető. I.e.200 körül feljegyezték, hogy a tűzre hajigált bambusz eredeti módon pattog, szinte fel-felrobban, és ebből vezették le a világ első petárdáinak a szabványát. Majd i.sz.800 körül egy alkimista az örök élet titkát kereste (mi mást?), de helyette a puskapor receptjére talált rá, amikor ként, szenet és élelmiszer-tartósítószerként használt kálium-nitrátot kevert össze. Nem sok kellett utána, hogy a puskaport bambuszba töltve fellőjék az első tűzijátékokat. Persze ne a manapság megszokott színes égi látványt képzeljük el, inkább egy csillagszórós tábortűzre hasonlíthatott az élmény.

 

Ágyúból kilőtt látványosság

A puskaport természetesen egyre inkább harci eszközként kezdték bevetni a kínaiak, vagyis egyfajta rakétaágyút fejlesztettek belőle. Az ellenük felvonult európai és arab seregeknek megtetszett a narancssárgás színezetű rakétázás, és átvették a látványos technológiát katonai győzelmek és királyi felvonulások ünnepléséhez. Akkoriban zöld lombozatba öltöztetett szolgák működtették a szerkezeteket, akiket a levelek voltak hivatottak megvédeni a sérülésektől, de sokuk így is az életével fizetett a veszélyes játszadozásért.

 

Színes és történelmi

Ahogy Magyarország is az augusztus 20-i tűzijátékkal emlékezteti magát a büszke nemzeti összetartozásra, úgy ez más országok történelmi ünnepnapjain is hasonlóképp van. Az eredeti ideát talán az amerikaiak vezették be, akik július 4-ét, a Függetlenség Napját a kezdetektől, tehát 1777-től látványos égi parádéval ünnepelték. Előtte leginkább királyi mulatság és privilégium volt a tűzijátékozás. Érdekes adalék, hogy az 1830-as évekig egyáltalán nem tudták színezni a fellőtt petárdákat, azt ugyanis az olaszok kísérletezték ki, amikor is stronciumot és báriumot kevertek a töltethez. Azóta lényegében ugyanazt a látványt kapják az egymást követő generációk, akik az ünnepi fényjátékot csodálják.

 

A modern kori Kína tűzijáték parádéja

 

Forrás: Smithsonian, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> INNEN NÉZD A BALATONI TŰZIJÁTÉKOKAT!

>> ZRÍNYI VÁR: AZ ÉV EMLÉKHELYE