Könyves podcastok hosszú őszi sétákhoz


2022.09.08 - Balatonica
Könyves podcastok hosszú őszi sétákhoz

Itt van az ősz, amikor végre nincs se kánikula, se mínuszok, de van friss levegő és sokszínű természet. A zajos nyár után szeretünk elcsendesedni, a gondolatainkba bújni, hosszú sétákra indulunk, és valahogy az irodalomra is megnő ilyenkor az igényünk. A Könyves magazin összeszedte azokat a podcastokat, ahol a legszínvonalasabb irodalmi beszélgetések zajlanak, mi pedig hozzátettük a kedvenc epizódjainkat. Ezeket töltsük le az őszi természetjáráshoz.




Szabados Ági könyves podcastje

A híradós Szabados Ági éveken át építette a Nincs Időm Olvasni Kihívás közösségét, akik a mai napig aktívan osztják meg friss olvasmányélményeiket a facebookon, és mostanra megnyitotta saját könyvesboltját, a Libertine-t is, ahol újabban beszélgetéseket rögzít kedvenc szerzőivel. 
Nekünk az tetszett legjobban, amikor Péterfy Borit meséltette a róla szóló Borikönyv előkészületeiről és a könyvben nyers személyességgel tárgyalt legkülönfélébb témákról.

Buksó, Nyáry Krisztiánnal

A 24.hu szívósan népszerű podcast csatornáját az irodalmi körökben mindenkit ismerő Nyáry Krisztián vezeti felkészülten és kedvesen. A beszélgetések mellé könyves híreket és tematikus toplistákat kapunk, így szinte hírközlő műsorrá is bővül egy-egy adás. Nehéz választani a rengeteg kiváló beszélgetés közül. Legyen mondjuk a városi sétákat szervező Hosszúlépés. Járunk? csapat társalapítójával, Merker Dáviddal felvett múltidéző epizód.

Könyvtámasz

A Libri Magazin podcastjében Szűcs Péter utazó blogger kérdez, és mindig egy aktuális könyvsiker szerzője válaszol. A beszélgetések meghittek, elfolyósak szoktak lenni, mintha teát kortyolgatva ülnénk egymás körül a nappaliban. A műsorvezető különösen nyitott az érzelmi mélységeket bejáró szerzőkre. Ilyen őszintén feltárulkozó találkozás volt a Tisza Katával rögzített műsor is, ahol az öregedést feldolgozó Egyedül című könyv volt az apropó.

Lírástudók

Az eredetileg Szabó T. Anna vezette műsort mostanra átvette Grisnik Petra színésznő. A meghívottak részben ugyanazok, a hangvétel viszont kevésbé bennfentes, sokszor elmozdul az irodalmiról a társadalmi érdeklődés felé, például visszatérő téma a szülőség. Könnyed témának ígérkezett, mégis tartalmas beszélgetés lett a sörszakértő Bart Dániellel felvett anyag, aki a sörfogyasztás kultúrájának szakavatott értője és promotálója. 

+1 Bookline: Zöld

A Könyves Magazin saját podcastjai közül is ajánlott párat. Ezek közül a Litkai Gergellyel beharangozott Bookline: Zöld még csak ígéret egyelőre, de annak jó: az ismert stand-upos azoknak a megjelenéseknek jár utána, ahol a környezetvédelem az iránytű. A természetben barangoláshoz pont passzolni fognak ezek a gondolatok.

KAPCSOLÓDÓ
>> Krimiírás öröknaptárral