Ezért védekezzünk időben a szúnyogok ellen!


2023.04.18 - Balatonica
szúnyog levél alján

Az országos esőzések után és a lassan melegedő időben a folyók és tavak mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák, így időszerűvé vált azok légi úton való gyérítése. Ezekben a napokban a Balaton nádasaiban is zajlanak a biológiai kezelések. Miért van erre szükség és mi hogyan vehetünk részt benne?




A következő napokban országosan 7550 hektárnyi területen végeznek légi és földi biológiai kezeléseket a csípőszúnyogok lárvái ellen. A szakemberek légi úton juttatják ki a biológiai készítményt a Tisza teljes szakaszán, valamint a Körösök mentén, míg a Duna felső szakaszán, Győr-Moson-Sopron és Pest vármegyében földi járművekről dolgoznak. A Balaton nádasaiban szintén légi úton végeznek gyérítési munkákat. A szúnyoglárvák ellen használt készítmények a hatóságok tájékoztatása szerint az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak. 

Miért ilyenkor? 

A napokban tapasztalható a folyók és tavak vízszintjének tetőzése, a szakemberek szerint az előzetesen vártnál magasabb vízállásokra lehet számítani. Ennek következtében sokfelé alakulnak ki a vizes környezetet kedvelő szúnyoglárva-tenyészőhelyek, ami a következő hetekben is szükségessé teszi a szúnyogok elleni védekezést.

Miért védekezünk? 

A csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, amennyiben egy korábbi vérszívás alkalmával egy fertőzött emberből vagy állatból felvették a kórokozókat. A régióban egyre több olyan csípőszúnyog faj felbukkanása várható, melyek korábban nem fordultak elő Európában.

Mit tehetünk egyénenként? 

A nyári hőség idején akár egy hét alatt néhány deciliter vízben több száz szúnyoglárva fejlődhet ki. Magyarán fontos, ha otthon is védekezünk ellenük. Íme néhány gyakorlati tanács. Az udvaron tárolt vízgyűjtőket (kannát, talicskát) fordítsuk fel vagy fedjük be. A pincelejáró nyílászáróit és az aknafedőt tartsuk egész télen zárva. A medence vagy jármű takaróponyváján ne álljon meg a víz. A kinti virágcserepeket kaviccsal töltsük fel. Ne tároljunk szabadon olyan hulladékot (gumiabroncs), amelyben felgyűlhet a csapadék. 

 

Forrás: sonline.hu / ÁNTSZ, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIKOR MOZDULHAT A BALATON VÍZÁLLÁSA?

>> SIÓFOKI KONFERENCIA A VÍZ VILÁGNAPJÁN

>> A HÉT IDÉZETE A LICS-LOCS IDŐJÁRÁSRÓL