Ezért szeretjük az étcsokit


2023.01.10 - Balatonica
étcsokoládé a csokigyárban

Az étcsokoládé évezredek óta ismert eledele az emberiségnek. Ősi népek természetesnek vették gyógyító hatását, a civilizált újkor azonban gyorsan elfelejtette azt, majd a közelmúltban ismét bizonyítást nyert, hogy jobban járunk a csokoládé tejpor mentes változatával. Soroljuk az érveket.




Mindezért lehet szeretni az étcsokoládét:

> definíció szerint étcsokoládé az a fajta csokoládé, amelyben nincs hozzáadott tejszármazék, viszont van benne legalább 35% kakaó szárazon, mellette kakaóvaj (a kakaóbab feldolgozása során kinyert természetes zsiradék) és valamennyi cukor.

> a kakaófa (Theobroma cacao) gyűmölcsében található magokból állították elő a világ első folyékony csokoládéját, 3000 évvel ezelőtt

> az aztékok és a maják az ünnepi szertartásaikhoz, valamint gyógyászati célokra használták a keserű csokoládélét

> a spanyolok az 1500-as években hajózták át Amerikából a csokoládét, amelyet az európaiak a könnyebb fogyaszthatóságért mézzel és nádcukorral ízesítettek

> a csokoládé jótékony hatása annál inkább érvényesül, minél kisebb arányban keverünk hozzá egyéb adalékanyagokat, emiatt az étcsokoládé az összes egyéb típusnál határozottan egészségesebb

> antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, serkenti a vérkeringést

> napi néhány jó minőségű étcsoki kockának gyulladáscsökkentő hatása van 

> a kakaó javítja az inzulinérzékenységet, tehát mérsékelt fogyasztása megelőzheti a cukorbetegség kialakulását

> egy anandamid nevű vegyületetnek köszönhetően fokozza az örömérzetet, ám emiatt függőséget is előidézhet

> állítólag jót tesz a hosszútávú memóriának, és állítólag a szorongást is csökkenti

Ti melyik márkára esküsztök?

 

Forrás: justfunfacts, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> A HÉT IDÉZETE AZ ÉDES ÉLETRŐL

>> JUHARSZIRUPPAL IS ÉDESÍTHETJÜK A KARÁCSONYI MENÜT