Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni.


2022.06.09 - Balatonica
Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni.

Napokon belül indul a balatoni főszezon, amikor sokan, hangosan és látványosan kezdünk nyaralni. De mit tegyünk, ha közben a testünk és a lelkünk valami egész másra vágyik?




Péntektől vasárnapig dugó az autópályákon, egymásra pakolt pokrócok a strandokon, hosszú sorok a büféknél, jellegzetes balatoni zsibongás mindenhol. Joggal érezhetjük úgy, hogy ez nem kikapcsolódás, hanem erőteljes beszippantódás valami gyorsan formálódó masszába, ami kontrollálatlan zajokból, szagokból és nem tisztelt személyes terekből áll. Még a természetet is birtokba vesszük, kissé megtiporjuk, pedig előtte hónapokig csodáltuk azt a csendesen zajló, varázslatos folyamatot, ami magától értetődően megy végbe, ha ott vagyunk, ha nem. 

Egész évben várjuk és vágyjuk a pihenést, de vajon nincs jobb módja a töltődésnek? Természetesen van, és könnyű is megtalálni az igényeinknek megfelelőt, mert számos hosszabb-rövidebb program elérhető a nyár folyamán, ami segít lelassulni, befele és egymásra figyelni, tudatosan szemlélődni, vagyis segít kiszakadni a masszából. 

Összegyűjtöttük azokat a léleksimogató programokat, amelyekkel közel kerülhetünk önmagunkhoz és a természethez, ráadásul mindezt a Balatonnál, mégis távol a tó zajos oldalától. 

Sivananda jóga Balatonrendesen – minden héten, heti háromszor nyár végéig
Még a tömeg érkezése előtt, minden kedden, csütörtökön és vasárnap, reggel 9-10 óra között lehet ászanákat gyakorolni a Pálköve Strandon. Az ismételt gyakorlatok hozzásegítenek a tökéletes kivitelezéshez, amitől magabiztosnak érezhetjük magunkat, így könnyebb csukott szemmel, befelé figyelni. Az így tudatosított légzés hatására gyógyulhatunk és visszatalálhatunk önmagunkhoz. 
A foglalkozások ingyenesek vagy támogathatóak.
További információt ITT találsz.

SLOWWALK! lassú séta Kisdörgicsén – június 11.
A szabadonbalaton szervezésében lassú tájbejáráson vehetünk részt, melynek célja, hogy művészeti eszközökön keresztül részeseivé váljunk a balatoni tájélménynek és megtapasztaljuk a környék ökológiai vonatkozásait, másrészt, hogy művészeti eszközökön keresztül alternatív szemléletet nyújtson a Balaton-régió környezeti, gazdasági és társadalmi aspektusait érintő életvitelünk és döntéshozatalaink kialakításához.
Az idén júniusában debütáló SLOWWALK eseménysorozat tudatunkat és érzékelésünket kiélesítve arra ösztönöz bennünket, hogy újfajta figyelemmel forduljunk a balatoni ökoszisztémák felé – hogy ne csak azt tárjuk fel, hogy az ember hogyan formálja a tájat, de azt is, hogy a táj az emberre hogyan hathat vissza. A képzőművészek, textiltervezők, táncosok és táncpedagógusok, ökológus-etnobiológus, valamint geológiai és barlangtani kutatók közös munkájaként a befogadók aktív részvételével megvalósuló különös tájbejárások a mikro- és a makroszint között teremtenek kapcsolatot: a sétaszeánszok során megismerkedhetünk többek között a fás legelők sajátosságaival és jelentőségükkel, az állattartás és a vetőmagok vándorlásának összefüggéseivel és a balatoni biodiverzitás megőrzésének lehetőségeivel. Lassuljunk hozzá a kőzetek és a táj idejéhez és a szabadonbalaton frissítőinek köszönhetően szó szoros értelmében is kóstoljunk bele a balatoni térség legfontosabb ökológiai folyamataiba és jelenségeibe.
Részletes programért kattints IDE!

Barangolások Krisna-völgyben – június 11. 
A somogyvámosi Indiai Kulturális Központ és Biofarm hív egy 3 órás, vezetett sétára, ahol a Krisna-völgy főbb látnivalóit bejárva – díszparkok, dísztavak, tehénvédelmi központ, vegyszermentes zöldségkertészetek, indiai szentély – a séta közben ezen a szombaton a karma misztikus mechanizmusáról beszélgethetnek a résztvevők. Mi a karma törvénye? Léteznek-e karmikus születések, sorsok? Létezik-e reinkarnáció? Hogyan léphetünk ki a reinkarnáció körforgásából? Mi vár ránk utána a védikus filozófia, több mint 5000 éves tanításai szerint?
A körséta előzetes regisztrációhoz és jegyvásárláshoz kötött, mely minden résztvevőnek vegán, ínycsiklandó, Krisna-völgyi vegyszermentes terményekből készült ebédet is magában foglal.
További információk ITT találhatóak.

Everness Fesztivál Siófok-Sóstón - június 21-27.
Első hallásra ellentmondásnak tűnhet, hogy egy zsúfolt fesztiválon találjuk meg a lelki békénket, de mégis lehetséges. Több helyszínen, számos hazai és nemzetközi spirituális előadó és guru lesz segítségünkre, hogy elmélyüljünk, hogy tudatosak legyünk, hogy megismerjünk új technikákat, hogy rátaláljunk a saját utunkra. Kiváló közösség, pozitív energiák, jó zenék és egészséges ételek várják az érdeklődőket. 
A programkínálatot és további hasznos infókat ITT találod.

Energikus ÉN műhely Szent György-hegyen – június 25.
Amikor úgy érezzük, már semmihez nincs energiánk, akkor érdemes egy kicsit feltankolni, még ha éppen nyaralunk is. Ha sikerül 3 órára kiszakadni a mókuskerékből, akkor részt vehetünk a Szent György-hegyen zajló programon, ahol tréner-coach szakemberek segítenek abban, hogy megtudjuk, hogyan növelhetjük tudatosan az energiaszintet, honnan meríthetünk energiát, vagy éppen mi által vész el, kideríthetjük, hogyan motiválhatjuk magunkat vagy a környezetünket. 
A műhelymunkáról bővebb részletek ITT olvashatóak.

Hangfürdő sámándobbal Tapolcán – június 25. 
A monotonitás és a fokozatosan felépített hangzás csodákra képes – mondják a szervezők. De nem csak csoda, hanem bizonyított tény, hogy a másodpercenkénti 4 dobütés már 10 perc alatt alfa, théta agyhullám szintre viszi az embert, ami a mélyrelaxáció állapota. Emellett kiüti a gondolatokat, energiával tölt fel és új impulzusokat ad, miközben emlékeztet a bennünk lévő ősi bölcsességre, a természet erejére. A sámándob és a kísérő hangszerek egy belső utazásra visznek a messzi múltba, ahonnan jöttünk és ahová tartunk.
A program részvételének feltételeiről ITT olvashatsz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

>> Az eső napos oldala
>> Bognár Gyöngyvér: "Szenvedélyesen szeretem a Balatont"
>> Pajta Program: hiánypótló közösségi terek