Az eső napos oldala


2022.05.17 - Hegedüs Róbert
Az eső napos oldala

Odakint épp esik az eső vagy már elvonultak a felhők, de velük együtt a tervezett programok is szertefoszlottak. A Balaton környékén nyaralóknak ez jól ismert forgatókönyv, éppen ezért coach szerzőnk inspiráló gondolatokkal és szubjektív programajánlóval igyekszik rámutatni, hogy a borús-nyirkos napokban is vannak rejtett lehetőségek.




Mindannyian arra vágyunk, hogy azokat a napokat vagy heteket, amikor lehetőségünk van a Balatonnál pihenni, kifogástalan meteorológiai jelenségek kísérjék. Napközben mosolyogva süssön ránk a nap, a víz hőmérséklete éppen kellemes legyen a pancsikoláshoz, a csapadék pedig csak éjszaka hulljon. De bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy az időjárás olykor nem a barátunk. Mit tehetünk ilyenkor? Merre induljunk el?

Ha esik, ha fúj

Van úgy, hogy csak szitál, és azt is csak foltokban vagy helyi jelleggel, szóval lesz, ami lesz, beülünk a kocsiba, és a stranddal ellentétes irányba kezdünk nézelődni. Biztosan van nálunk fürdőruha, így elegendő a csobbanás helyszínét átgondolnunk, és a tópart helyett élményfürdőbe menni. Az északi oldalról indulva mehetünk a balatonfüredi Annagora Aquaparkba (június 17-én nyit), vagy a Bakonyon túl, az ajkai Kristályfürdőbe, ahol 9 medencéből 3 beltéri, tehát az eső ellenére is lesz lehetőségünk úszni, vagy a gyerekmedencében játszani. Kalandosabb lelkületűek a kültéri csúszdát is bevállalhatják az eső ellenére is. 

Persze előfordulhat, hogy önmagában egy frissítő úszásra vágyunk, ami felrázhat borongós melankóliánkból, és minden más várhat. Ebben az esetben keressük fel a balatonfűzfői városi uszodát, amit hivatalosan a Balaton Általános Olimpiai Központjaként jegyeznek. A 2016-os részleges felújítás ellenére folyamatosan a túlélésért küzd, a helyi civileknek köszönhetően egyelőre sikerrel. Jegyváltáskor elégedetten nyugtázhatjuk, hogy egy nagy múltú, profi sportlétesítmény életben tartását támogattuk. 

A déli parton nyaralóknak a Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpontot javasoljuk, ahol az úszómedencék mellett gyógyvizes medence, szauna, gőzkabin és jakuzzi is feledteti velünk a rossz időt. Ha mégis abbamarad az eső, a kisebbeket kiengedhetjük a játszótérre, a nagyobbakat a szomszédos sportpályákra. És ha nem sietünk vissza a szálláshelyünkre, akár tovább autózhatunk Nikla település felé, ahol a niklai remeteként is emlegetett Berzsenyi Dániel lakott 1811-től. A költőről elnevezett Berzsenyi-kúrián (egész évben nyitva) visszautazhatunk a romantika korába és hús-vér életet vetíthetünk az irodalom tankönyvből ismerős portré mögé. Ízelítőnek itt egy levélrészlet, amiben Berzsnenyi gazdálkodóként az esőről elmélkedik Kazinczynak: "Vesződöm, mint Te, széllel, essővel, hideggel, meleggel; hol a' levegőben fellengek, hol a' porban izzadok és igazi helyemet sem itt sem ott nem találom. A' sok eső mast Néked okozott károkat, taval pedig nékem csaknem minden gabonámat el rothasztotta, és ötszáz kedves selyem birkámat meg ölte. De csak ilyen a' világ! Siessünk, Barátom a' Képzelődések országába!

Sietni ugyan nem érdemes, mindenesetre barangoljunk tovább a következő programötletekre. Esőben, hűvös időben kitisztul a figyelmünk, jobban esik a kulturálódás. Ha mozis kikapcsolódásra vágyunk, Siófok vagy Veszprém kockázatmentes választás lesz, az aktuálisan legnépszerűbb filmeket biztosan vetítik ezekben a mozikban. 

Némiképp merészebb programkínálattal bír a füredi Szabadidő és Konferencia Központ épületében található Balaton Mozi. Náluk akár belefuthatunk meglepetés fesztiválvetítésekbe, illetve állandó helyszínül szolgálnak – más városokkal együttműködésben – a friss magyar filmtermést felvonultató éves Magyar Mozgókép Fesztiválnak (idén június 9 és 12. között) Nem mellesleg, a szabadidős termekben változatos gyerek- és sportfoglalkozásokba tudunk bekapcsolódni, megebédelhetünk a heti menüs étkezdében, de még masszásra is előjegyezhetjük magunkat.

>> Közel száz film és közönségtalálkozók a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Állandó vetítéseket tart még a hévízi Fontana Filmszínház, ahol a filmkínálat az idősebb korosztályra is tekintettel van, így jelenleg a Downton Abbey-film az új kedvenc. Egészen másképp, de ugyancsak kuriózum a majd’ száz éves mozitörténettel büszkélkedő Balatonszemesen 2020-ban újranyitott Ancsika Kertmozi és Kultkert, ahol a fedett nézőtérnek köszönhetően enyhén esős napokon is fennakadás nélkül megtartják a vetítéseket, augusztusban pedig ide sereglenek a filmrajongók és fiatal filmesek, hogy a Bujtor István Filmfesztiválon kiválogassák a legújabb tehetségeket.

>> Május közepéig lehet pályázni a Bujtor István filmfesztiválra


Utánunk a vízözön

Máskülönben lesznek olyan zivataros napok, amikor a kertkapuig sem szívesen mennénk el. Erre az eshetőségre talán még inkább megéri előre készülni, kivált, ha félreeső, csendes nyaralóövezetünkhöz – az amúgy imádni való nyári tábor jellegéből adódóan – semmilyen szolgáltatás nincs karnyújtásnyi közelségben, valamint a prompt házhoz rendelés sem opció. Vajon átmenthető a Balaton-feeling, ha a négy fal közt maradunk? Nézzük meg, milyen helyspecifikus élményajánlatok férnek be a spájzba!

Az otthon dekkolással kapcsolatban felmerülő első kézenfekvő gondolat, hogy legalább nem költünk sokat. Csak azt kell kitalálnunk, hogy milyen értelmes időtöltéssel pótoljuk a kiesett élményeket. Nyilván minden nyaralóban halomban állnak az évtizedek óta kiolvasatlan könyvek, sőt, nagy eséllyel ott fekszik valamelyik sarokban egy porlepte kartondoboz, tele újságkivágásokkal, szamárfüles naplófüzetekkel és megsárgult családi fotókkal. Milyen jól fog esni hosszú órákra elmerülni bennük! Ezeknek hála garantáltan lassítunk a tempón, és talán megjön a kedvünk a készségfejlesztő kreatívabb időtöltésekhez is.

Tegyük fel, ismerünk hobbiboltokat a közelünkben (bevásárló központokban szokott lenni, de nagyáruházakban is érdemes körülnézni), és még időben eszünkbe is jutott beszerezni néhány alapanyagot. Nosza akkor, elérkezett végre a pillanat, hogy belevessük magunkat az alkotás varázslatába. Ha eddig halogattuk, most bátran álljunk neki, eddig sem az előképzettség hiányzott, pusztán a rendelkezésre álló szabadidő. Ha csomagoltunk haladó festőkészletet, keressünk rá azokra az ingyenes oktatóvideókra, ahol az akrilfestés gyerekjátéknak tűnik. Eggyel kezdőbb szintről indulhatunk, ha számfestőkkel próbálkozunk, ahol az előrajzolt minta vezeti a kezünket. Nem szégyen a kicsiknek szánt példányok közül választanunk kezdésnek.

Amennyiben kényesek vagyunk a tisztaságra, válasszuk a színes ceruzákat és a felnőtt színezőket. Ilyeneket otthon is tudunk nyomtatni magunknak. És szólunk, hogy visszajött a divatba a keresztszemes hímzés, nagymamáink kedvelt időtöltése, persze újabban erre a technikára is fiatalos dizájnok készülnek sorra. De kerülhet a kosarunkba gyurma, ragasztó, színes gyöngy, miegyéb, és semmi ijedtség, megannyi online adatbázis áll rendelkezésünkre a további inspirálódáshoz.

A kézműveskedés haszna, hogy oldja a stresszt, türelemre és kitartásra nevel, mindemellett felfedezzük rejtett képességeinket, azaz önbizalom növelő is. Egyedül akkor járunk vele rosszul, amikor túl szigorúak vagyunk magunkkal és félünk a hibázástól. Tanuljunk meg nevetni magunkon, értékeljük a fejlődésünket, és eleinte csak annak mutassuk meg az eredményt, akitől támogató visszajelzésre számítunk. 

Nagyjából ugyanez a helyzet a főzéssel, amennyiben azt hobbiként űzzük. Konyhai kísérletezéssel kiválóan telik a négy fal közé szorult idő. Kezdjük rögtön a hagyományos lángossal és hallgassuk hozzá a Balatonica Chillout Rádiót. >> Így fogyaszd a Balatonicát

 

Az imént részletezett kreatív tevékenységek bármelyike végezhető egyedül, párban, gyerekkel, sokgenerációs nagycsaládban. Ha azonban az a cél, hogy egyben tartsuk a társaságot, érdemes közös játékba fogni. A társasozás olyan mértékben felfutott divattá vált, hogy a személyiségfejlődésünkre vagy a társas kapcsolatainkra gyakorolt hatását komoly viselkedéskutatók elemzik, de nekünk erről bőven elég szórakoztató blogok és podcastok szintjén tájékozódnunk, hiszen ugyanitt változatos játéktippeket is kapunk. Kis szerencsével hozzájuthatunk egynémely retró játékkészlethez, például a Balaton Rt. egyik használt példányához, amellyel egyszerre 7 fő versenghet különféle balatoni projektek sikeres megvalósításában. Természetesen jó szívvel ajánljuk a manapság virágkorukat élő asszociációs (Dixit) és improvizációs (Beugró) játékokat is, de bármikor elővehetjük a nagy klasszikusnak számító Activityt. Ezekhez ajánlott nagymértékben belazulni, vagy legalább összecsiszolódni. Ha egész napos esőt jósolnak, jöhetnek a stratégiai játékok. Ebben a kategóriában is készült Balaton-specifikus, amelyben kikötőket tudunk fejleszteni és közben hajókat adni-venni. Álmodozni szabad, ráadásul ingyen van.

Az ügyvédből kreatív íróvá avanzsált Susan Cain megindító TED-előadásában a szomorú dalok és az esős napok paradox lélektani hatásmechanizmusáról beszél. Az előadás lényegi üzenete, hogy a sötétséggel (rosszkedv, negatív gondolatok) szembesítő műfajoknak köszönhetően tudjuk igazán visszanyerni a hitünket és a reményt, hogy aztán újult erővel vessük bele magunkat az életbe, amikor kitisztul az ég. Vagyis az égszakadás egyben égi áldás is, lehetőség, hogy rendbe tegyük ügyes-bajos dolgainkat: kidobjuk a felesleget és beengedjük a szükséges újat. És hát nem ilyen elszánással szoktunk nekiindulni a nyaralásnak?
De ha valakinek ez így nem kerek egész, vigye el magával a következő hűtőmágnes bölcsességet: Mosolyogj, ha esik az eső! Mert ha nem mosolyogsz, akkor is esik!