Visszacsökkent 100 centire a Balaton vízszintje


2023.08.29 - Balatonica
kövek sekély víz

A Balaton a környezeti fenntarthatóság szempontjából kifejezetten jó nyarat zárt: volt, hogy a szezon közepén is emelkedett a vízszint. Az elmúlt hét kitartó kánikulája miatt azonban hirtelen 100 centire csökkent az átlagos vízszint, ami ugye a lélektani határ.




Hétfő reggeli adat, hogy 100 centiméterre csökkent a Balaton átlagos vízszintje, ami az idei nyár legalacsonyabb publikált adata, és nem lenne szerencsés, ha folytatódna a csökkenés, ugyanis ezt tartják a környezeti egyensúly szempontjából a lélektani határnak. Igaz, tavaly ilyenkor jóval drámaibb volt a helyzet, hiszen akkor 75 centit mértek. A víz hőmérséklete 28 fok körül mozgott.

A többi magyarországi tónál is van miért aggódni. A Velencei-tó értékei elmaradnak az ideálistól, viszont nem is annyira katasztrofálisak, mint a 2022-es aszály idején. Augusztus 25-én Agárdnál a nyár végi forróság közepette 86 centimétert mutatott a vízmérce, ami 24 centivel több, mint tavaly ilyenkor. A Fertő-tó évek óta válságban van, idén áprilisban is szinte kiszáradáshoz közeli állapotba került. A legutóbbi mérések átlagosan 10-11 centiméterről számoltak be. Jó hír a végére, hogy a Tisza-tónál egész nyáron kedvezően alakult a vízállás.

 

Forrás: infostart, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIKOR MOZDULHAT A BALATON VÍZÁLLÁSA?

>> HARMADFOKÚ HŐSÉGRIASZTÁS AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN!