Harmadfokú hőségriasztás az ország egész területén!


2023.08.19 - Balatonica
napozó ágyak strand

A hónap elején még úgy tűnt, véget ért a nyár, most pedig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig. Örüljünk a napos időnek, de azért vegyük figyelembe az ilyenkor szokásosan kikürtölt egészségügyi ajánlásokat!




A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében figyelmeztette a lakosságot a hétre várható elhúzódó hőségre és az esetleges kockázatokra. Mint írták, mindez kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Figyelmeztettek, hogy 11-17 óra között lehetőleg tartózkodjunk hűvös helyen, valamint kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát.

Azt kérték, senki ne hagyjon gyermeket, sem háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 Celsius fokra is felmelegedhet. Kérték továbbá, hogy szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakjanak tüzet és csak akkor, ha nincs az adott vármegyében tűzgyújtási tilalom.

A strandolóknak azt ajánlották, árnyékban tartózkodjanak és magas faktorszámú napvédő krémet használjanak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét elején napos, túlnyomóan derült idő várható, 31-36 Celsius-fok közötti csúcshőmérsékletekkel. A levegő hőmérséklete hajnalra általában 18-22 fok közé hűl. Leghamarabb szerdán (akkor is inkább északkeleten, keleten) fordulhat elő zápor, zivatar.

Péntektől a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe, augusztus 28. hétfő 24 óráig.

 

Forrás: MTI, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MÉG EGYSZER KÁNIKULA

>> HIDEGFRONT LEHŰLÉS NÉLKÜL